Президентът Румен Радев да се извини на българския народ за

...
Президентът Румен Радев да се извини на българския народ за
Коментари Харесай

НФСБ иска президентът да се извини, че говори с шефа на НАТО на английски

Президентът Румен Радев да се извини на българския народ за унизяващото нацията поведение да приказва в Президентството не на формалния български език, а на непознат, упорства НФСБ на Валери Симеонов.

Поводът за позицията на партията е диалогът сред президента Румен Радев и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, извършен на 1 март в Президентството на английски език.

„ Ние, членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, показваме възмущението си от грубото погазване от президента на Република България Румен Радев на член 3 от Конституцията гласящ, че „ Официалният език в републиката е българския “, показват от НФСБ.

Като че ли българското Президентство е трапезария в централата на НАТО!, възмущават се от партията.  

Езикът на един народ отразява неговото сърце, разсъдък и духу тъй като езикът е единствената форма, посредством която се материализира човешката мисъл. Винаги и за всеки народ той е заветен. С държанието си президентът Радев унижи освен свещения език на Вазов, Ботев и Хайтов „ език свещен на нашите предци “, само че и целия български народ, който по Конституцията е предназначен да съставлява. Унижи го за повторно, откакто позорно и гузно премълча назидателната тирада на Руския патриарх Кирил тъкмо преди една година ", показват още от НФСБ. 

„ Българският президент Румен Радев освен пренебрегва посочените конституционни правила, само че не помни, че според член 92, алинея 1 съставлява освен себе си, само че и Република България в интернационалните връзки, а затова и всички български жители. За нас, българските жители от НФСБ, е неприемливо да се нарушава Конституцията и тъкмо в навечерието на националния ни празник в българското президентство да се приказва на непознат език, без значение какъв ", се споделя в позицията на партията.

Съзнавайки, че юридически мъчно бихме обосновали задоволителна тежест на нарушаването, с цел да желаеме премахване от служба на президента за нарушаване на Конституцията по член 103 от главния ни закон, ние се обръщаме към главния пазител на законността в Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на дейностите на президента ", декларират от Националния изпълнителен комитет на ПП НФСБ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР