Президентът Румен Радев атакува в Конституционния съд разпоредби от Закона

...
Президентът Румен Радев атакува в Конституционния съд разпоредби от Закона
Коментари Харесай

Явор Гечев за плановете за изграждане на ВЕИ: Земеделските земи са гарантирани от Конституцията

Президентът Румен Радев нападна в Конституционния съд разпореждания от Закона за запазване на земеделските земи поради проектите за в допълнение създаване на ВЕИ върху обработваеми земи.

В " Денят стартира " съветникът на президента и някогашен длъжностен министър на земедеието Явор Гечев сподели, че земеделската земя е обезпечена в Конституцията, а смяната в предназначението е единствено в изключителни случаи и при потвърдена потребност. По думите му тук няма нито потвърдена потребност, нито изключителност.



" Аз съм част от хората, които са писали това мнение. Честа процедура в Народното събрание е да се прибързва и поради Плана за възобновяване се прокарват неща, които, меко казано, са лобистки и неправилни ".

Гечев разясни, че земеделските земи у нас са разграничени на 10 категории, като в първа са най-хубавите, в десета - най-лошите. Досега законът е разрешавал градеж на ВЕИ-та върху земите от последните три категории, само че обсегът за градежи към този момент е уголемен до пета категория.

" Отваря се вратата за всевъзможен вид ВЕИ на аграрни територии, като на процедура се приравняват с национална инфраструктура. В закона по директния ред са добавени фотоволтаици. Текстът дава 100% приоритетност без потребност, без гарантиране на текстовете на Конституцията ".

По думите му измененията даже не са разпределяни в комисия, защото са направени с корекция в различен закон, само че на процедура засягат Закона за запазване на земеделските земи.

Министерството на земеделието също има мнение, с което отхвърля измененията сред първо и второ четене, само че то не е взето поради, уточни Гечев

" Не сме срещу възобновимата сила - само че екологията е в целокупност. ВЕИ-тата са хубаво нещо, само че не е ли добре първо да се разполагат върху покриви, паркинги, унищожени аграрни земи ", попита Гечев.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР