Президентът на Украйна Володимир Зеленски започна своето посещение в Саудитска

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски започна своето посещение в Саудитска
Коментари Харесай

Зеленски: Ще представя украинската формула за мир на срещата на върха на Арабската лига в Джеда

Президентът на Украйна Володимир Зеленски стартира своето посещаване в Саудитска Арабия, заяви Укринформ, като се базира на обява на украинския държавен глава в " Телеграм ". Това е първата му аудиенция в саудитската монархия, откогато той е държавен глава на Украйна, отбелязва саудитската организация СПА.

 

Украинският държавен глава дойде в саудитския град Джеда с френски държавен аероплан, съобщи Ройтерс. Там той ще взе участие в срещата на върха на Арабската лига. За този конгрес на върха той е бил поканен напряко от Саудитска Арабия, а не от Арабската лига, отбелязва Франс прес, цитира Българска телеграфна агенция.

 

В срещата на върха в Джеда ще взе участие и сирийският президент Башар Асад, който има мощната поддръжка на Русия в гражданската война, която се води в страната му.

 

Очаква се след срещата в Джеда Зеленски да се насочи оттова за Хирошима, с цел да участва на част от срещата на върха на Г-7, която стартира през днешния ден в японския град Хирошима и която продължава до неделя.

 

" Пристигнах в Саудитска Арабия. Ще приказвам на срещата на върха на Арабската лига. Ще се срещна с престолонаследника принц Мохамед бин Салман Ал Сауд и ще проведа други двустранни договаряния ", сподели Зеленски, представен от Укринформ.

 

Той също по този начин осведоми, че измежду целите на визитата му е връщането на всички политически пандизчии от Крим и други територии, краткотрайно окупирани от съветските нашественици, както и на всички пленени и нелегално депортирани жители. 

 

Освен това Зеленски има намерение да показа украинската формула за мир, в чието използване, съгласно него, е належащо да се включат допустимо най-вече страни, както и да разиска гарантирането на енергийната сигурност през идната зима.  

 

" Друг приоритет е отбраната на мюсюлманската общественост в Украйна. Заедно с нас е Мустафа Джемилев, водач на кримско-татарския народ. Крим беше първият, който пострада от съветската окупация и множеството от хората, които са подложени на репресии в окупирания Крим, са мюсюлмани ", добави Зеленски. 

 

" Кралство Саудитска Арабия играе забележителна роля и в този момент сме подготвени да изведем нашето съдействие на ново равнище ", написа Зеленски в " Туитър ".

 

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман в предишното е играл ролята на медиатор в руско-украинският спор. Миналата година той реализира дипломатически успех, откакто обезпечи освобождението на 10 чужденци, пленени от Русия в Украйна. Този ход явно бе вероятен с помощта на околните връзки на саудитския принц с съветския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.  

 

Държавите от Залива се пробваха да запазят неутрална позиция във връзка с украинския спор макар натиска, който Западът оказа върху тях. Съюзниците на Украйна направиха опит да накарат страните производителки на нефт в района да оказват помощ за изолирането на Русия, която е член на ОПЕК+, напомня английската организация.

 

Саудитска Арабия бе подложена на остри рецензии от страна на Съединени американски щати  във връзка с решението на ОПЕК+ за понижаване на добива на нефт. Вашингтон възприе този ход като оказване на помощ на Русия да изпълни хазната си посредством повишение на цените. Въпреки че решението от октомври в началото провокира съществени рецензии от страна на Съединени американски щати и други западни страни, динамичността на пазара сподели, че намаляването на добива на нефт е било рационална мярка, добавя Ройтерс.

 

Във време, в което съветската война против Украйна води до разтърсвания на международните пазари, ролята на Саудитска Арабия на максимален международен експортьор на нефт е от голяма важност както за Вашингтон, по този начин и за Москва, прибавя организацията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР