Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети днес Буча заедно с

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети днес Буча заедно с
Коментари Харесай

Зеленски и четирима лидери от Източна Европа посетиха Буча, 27 дипломати от ЕС се събраха в Киев

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети през днешния ден Буча дружно с водачите на четири страни от Централна и Източна Европа, съобщи " Франс прес ", от Българска телеграфна агенция.

Визитата на украинския водач в този град дружно с президентката на Молдова Мая Санду, премиера на Хърватия Андрей Пленкович, словашкия министър председател Едуард Хегер и словенския министър председател Роберт Голоб, е във връзка годишнината от изтеглянето от Буча на съветските сили. Буча се трансформира в град-символ на жестокостите, за които Украйна и Западът упреква съветските сили, отбелязва " Франс прес ".

Пред задграничните водачи в Буча Зеленски даде обещание: " Ние ще спечелим, това е несъмнено. Руското Зло ще падне, тъкмо тук в Украйна и няма да може повече да се изправи ".

" По улиците на Буча, светът видя съветското зло, злото в неговия най-чист тип ", добави Зеленски. Той акцентира, че това зло Кремъл се е опитал " да придвижи и по улиците на други градове в Украйна, в Европа и по света, които съветските окупатори можеха да завладяват ".

" Те можеха да го създадат, в случай че ние не бяхме тук, в случай че не бяха украинците ", акцентира той. После съобщи, че украинският народ е спрял най-голямата антихуманна мощ на нашето време. " Вие възпряхте властта, която презира и се пробва да унищожи всичко, което дава смисъл на човешкото битие ".
На 31 март 2022 година съветската войска се изегли от Буча и от целия регион северно от Киев, месец откакто бе подела нашествието в тази страна по заповед на съветския президент Владимир Путин. Два дни след изтеглянето светът научи за клането в Буча.

Журналисти на " Франс прес " откриха в Буча на 2 април опожарени парчета от коли, разрушени къщи и на първо място разпръснати на няколкостотин метра труповете на двайсетина мъже в цивилни облекла, измежду които и един с вързани зад тила ръце.
Тези подиуми потресоха целия свят, а Киев и западните страни насочиха остри упреци поради изтезанията на случаен принцип на цивилни и за военните закононарушения. Кремъл отхвърли да е забъркан и заприказва за режисура.

Година след освобождението на Буча Киев счита, че над 1400 са мъртвите цивилни в града и региона му по време на съветската окупация. От тях жертвите единствено в град Буча са 637.

Всички представители на еврочленки в Брюксел

Междувременно украинското издание на " Европейская истина ", като " източници в структурите на Европейски Съюз ", заяви, че непрекъснатите представители на всички страни - членки на Европейския съюз са посетили Брюксел взаимно.

Посещението е замислено за 400-ия ден от началото на украинската инвазия. Постоянните представители са и членове на Комисията за политика и сигурност (PSC) към Европейски Съюз.

Според източници на вестника те са се срещнали и с министъра на защитата Олексий Резников и депутати, планувано било и посещаване в Бородянка.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР