Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за удължаване с

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за удължаване с
Коментари Харесай

Киев удължи с 90 дни военното положение и мобилизацията

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа декрет за удължение с още 90 дни на военното състояние и мобилизацията в страната. Разговорите към евакуацията на бойците от завода " Азовстал " в Мариупол бяха разказани като " доста сложни " от консултант на украинското президентство. Киев разгласи, че е наредил на гарнизона там да се отдръпна, само че към този момент не разяснява каква е ориста на бойците.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че разчита Народното събрание да поддържа подписания от него декрет. Продължаването на военното състояние и всеобщата готовност за 90 дни би трябвало да бъдат утвърдени от най-малко половината украински депутати.

В последното си видеообръщение той се обърна към жителите на окупираните обитаеми места:

" Херсон, Мелитопол, Бердянск, Енергодар, Мариупол, и всички обитаеми места, които се намират под краткотрайна окупация, би трябвало да знаят, че Украйна ще се върне. Нашата страна не захвърля никого и си връща това, което ѝ принадлежи. Ние помним Крим и в никакъв случай няма да забравим нито геноцида през 1944 година, който руската власт устрои на кримските татари, нито 2014-та година, - втората вълна на заличаване на свободния полуостров Крим ".

Украинските сили са подложили на обстрел гранично село в западния съветски район Курск рано тази заран, съобщи Ройтерс. Убит е минимум един граждански, сподели регионалният шеф Роман Старовойт.

Същевременно украинското вътрешно министерство заяви за обстрел на Сумска и Черниговска област в продължение на към два часа.

Съединени американски щати и Турция удостоверяват поддръжката си за суверенитета на Украйна
По-рано съветникът на ръководителя на президентската администрация в Киев Олексий Арестович предвижда, че войната в Украйна надали ще приключи до есента. Той уточни, че военното състояние в страната може да бъде анулирано във всеки миг, само че и допусна, че може да се резервира в обособени региони на Украйна. Арестович сподели още, че една от главните задания при възобновяване на страната ще бъде разминирането.

От понеделник до момента близо 1000 украински бойци са напуснали стоманодобивния цех в Мариупол. Те са отведени на следена от Русия територия, заяви съветското министерство на защитата. Съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк съобщи, че договарянията към евакуацията им са предизвикателство, " тъй като е заложен животът на хората " и тъй като бранителите на пристанищния град са " алегорични ", само че по отрицателен метод за Русия.

Междувременно Русия съобщи, че употребява ново потомство мощни лазерни оръжия за изгаряне на дронове в опит да противодейства на потока от западни оръжия, доставяни на Украйна. Украинският президент обаче направи паралел с изказванието на нацистка Германия, че е изобретила " оръжие знамение " в последните дни на Втората международна война, когато е станало ясно, че ще загуби.

По думите му през третия месец от пълномащабната война Русия се пробва да откри своето " оръжие знамение ", което демонстрира цялостния неуспех на задачата.

Запорожката атомна централа сега е обвързвана в енергийната мрежа на Украйна. Така от компанията Укренерго дадоха отговор на съветските изказвания, че отсега нататък Киев ще би трябвало да заплаща тока от централата. В изказване от компанията обясниха, че оборудването е под контрола на украински експерти. Освен това електропреносната система на страната не е обвързвана с тази на Русия и Беларус и доставката към съветската територия в действителност не е допустима.

По-рано съветският вицепремиер Марат Хуснулин съобщи, че Украйна ще може да получава електрическа енергия от Запорожката атомна централа, в случай че си заплаща за нея. Централата беше завзета от съветските войски при започване на март.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР