Президентът на Украйна Володимир Зеленски отрече твърденията, че Русия е

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски отрече твърденията, че Русия е
Коментари Харесай

Към момента не е окупиран. Зеленски отрече Русия да е превзела Бахмут

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли изказванията, че Русия е превзела напълно източния украински град Бахмут .

Думите му пристигнаха, откакто по-рано ръководителят на съветската паравоенна организация " Вагнер " Евгений Пригожин града. Впоследствие тази информация беше обявена и от съветското военно министерство, а президентът на Русия Владимир Путин поздрави бойците на " Вагнер " за хипотетичния триумф.

" Към днешна дата Бахмут не е окупиран от Русия ", сподели Зеленски на конференция в Хирошима, Япония, където и беседва с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

" Няма две или три тълкувания на тези думи ", добави той. Зеленски трябваше наново да разяснява тематиката, защото негови думи по-рано същия ден, че " Бахмут е единствено в сърцата ни ", провокираха неясноти.

Преди него заместник-министърката на защитата на Украйна Ганна Маляр също отхвърли изказванията на съветската страна. Тя сподели, че не престават да се водят тежки боеве и обстановката в Бахмут е " сериозна ".

Междувременно началникът на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирски написа в Телеграм, че силите на Киев управляват " незначителна " част от Бахмут, само че добави, че този плацдарм ще бъде задоволителен да се влезе в разрушения град, щом обстановката го разреши.

Това е следващият случай, в който Русия твърди, че е превзела напълно Бахмут, а Украйна опровергава тази информация. Битките за града се водят от август предходната година.
Байдън и изтребителите F-16
Преди конференцията си пред медиите Зеленски беседва с президента на Съединени американски щати Джо Байдън . Двамата разискаха решението на Съединени американски щати американски изтребители F-16 на Украйна.

Американският президент сподели, че Зеленски е дал " твърдо увещание ", че самолетите няма да бъдат употребявани за офанзиви против територията на Русия. Байдън направи и уточнението, че няма проблем те да бъдат употребявани против " всевъзможни съветски войски, намиращи се на територията на Украйна и към нея ".

От месеци Киев на модерните изтребители, с цел да укрепи украинското контранастъпление против Русия.

Британският Международен институт за стратегически проучвания твърди, че Белгия, Обединеното кралство, Дания и Холандия са в положение да обезпечат минимум 125 изтребители F-16 в цялостна бойна подготвеност.

По инфомрация на Си Ен Ен Норвегия също имаше няколко свободни F-16 предходната година, които размени с по-модерни F-35 и в този момент е подготвена да даде на Киев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР