Президентът на Украйна Володимир Зеленски и българският премиер Кирил Петков

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и българският премиер Кирил Петков
Коментари Харесай

Има с кого и с какво да се гордеете. Зеленски и Петков се срещнаха в Киев

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и българският министър председател Кирил Петков организираха среща в столицата Киев. Тя беше част от визитата на българския министър-председател дружно с делегация от София.

След срещата двамата водачи споделиха, че са разискали допустимо взаимоотношение сред двете страни за военна помощ, експорт на електрическа енергия и селскостопанска продукция от Украйна, както и евакуирането на български моряци от украински пристанища.
Какво сподели Зеленски
Украинският президент изрази признателност към България и персонално към Кирил Петков за оказаната поддръжка и за започнатата от него акция за събиране на средства за закупуване на оръжия.

„ Със своите дейности вие вдъхновявате хиляди хора по света “, сподели още Зеленски и добави, че е признателен на българския народ за помощта, която оказва на всички бежанци от страната му.

Той обясни, че Киев и София ще работят по съдействие по отношение на ремонта на украинска военна техника в България. Обсъдени са и евентуални доставки на електрическа енергия от Украйна за България и Балканите, както и помощ за диверсифицирането на доставките на природен газ през Трансбалканския газопровод.

Зеленски изрази признателност и по отношение на продължаващата позиция на поддръжка от София за приемането на Украйна в Европейски Съюз.

Двете страни са разискали и опцията за доставка на селскостопанска продукция от Украйна през пристанището във Варна към разнообразни точки по целия свят.

„ Украинската страна ще даде съдействие за българските плавателни съдове, които са блокирани в украинските пристанища “, сподели още Зеленски.

На въпрос от българска медия какво е мнението му за това, че единствено България и Унгария до момента не дават военна помощ за Украйна, Зеленски акцентира, че не чака всяка страна да "предоставя самолети ". Той добави, че е признателен за напъните на София и персонално на премиера Петков по тематиката.

„ Има с какво да се гордеете и с кого да се гордеете “, сподели още Зеленски.
Какво сподели Кирил Петков
От своя страна Петков благодари за „ показаното водачество “ от страна на Зеленски и народът му по време на войната. Той изрази признателност за опцията за експорт на електрическа енергия от Украйна към България и Балканите, както и за вероятността през Варна да бъде изнасяна селскостопанска продукция от Украйна.

„ Благодаря за изказаната подготвеност за поддръжка за изтеглянето на нашия транспортен съд от Черноморск, знам че това не е елементарно, само че съм благополучен, че имате проект за това “, сподели още Петков.

Пред българските медии той посочи, че опцията за българските моряци да се приберат е съществувала и преди, само че в този момент ще се положат старания и за изтеглянето на кораба "Рожен ".

Той дефинира като „ добра опция “ за двете страни осъществяването на ремонт на украински военни машини в България и добави, че ще го предложи за решение в българския парламент. По-късно той посочи, че е допустимо това да се случва в държавните фабрики "Терем " и "Авионамс "

„ Искам да се върна още веднъж в Украйна, с цел да отпразнуваме успеха на Украйна и бързото й влизане в европейското семейство “, добави Петков.

Относно сигурността на България, Петков сподели, че все още няма пряк риск за нея. Българският министър председател акцентира, че сега има „ пряк риск за демокрацията “ и прикани, че всеки, „ който се счита за част от свободния свят, би трябвало да застане зад Украйна “.

беше за "да се видят потребностите на хората в Киев от място ". В нея се включиха депутати от три от съдружните сътрудници в кабинета като се изключи Българска социалистическа партия.

В сряда от даването на военна помощ за Украйна в Народното събрание. Досега такива планове са изразили още от "Демократична България " и "Има подобен народ " . От партиите отвън държавното управление поддръжка дадоха обещание още и от ГЕРБ .

Срещу изпращането на оръжия за Украйна са от Българска социалистическа партия и "Възраждане " .

Предложението ще бъда гласувано във вторник 4 май на изключително съвещание на Народното събрание. Тогава ще се води спор и за дейностите на страната във връзка със сот страна на "Газпром ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР