Президентът на Турция Режеп Ердоган в понеделник обвини опозицията, че

...
Президентът на Турция Режеп Ердоган в понеделник обвини опозицията, че
Коментари Харесай

Ердоган обвинява опозицията в провокации преди вота

Президентът на Турция Режеп Ердоган в понеделник упрекна опозицията, че предизвика вълнения и застава на страната на терористите. Това направи той в тирада дни преди изборите за президент на страната, оповестява " Ройтерс ".

Ердоган наподобява загатна, че съперниците му са подбудили борби ден по-рано, когато тълпи хвърляха камъни по основна опозиционна фигура в източния град Ерзурум, цитадела на президентската партия ПСР.

В неделя протестиращите хвърляха камъни по кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, член на главната опозиционна Републиканска национална партия, който ще бъде вицепрезидент, в случай че Кемал Кълъчдароглу от опозицията завоюва президентските избори.

Ден по-късно, от другата страна на Турция по време на протест в западния град Одрин, Ердоган упрекна опозицията, че е " про-ЛГБТ " и " застава на страната на терористите ".

Анализатори споделят, че той е засилил реториката в опит да ускори привлекателността си измежду консервативните и националистически гласоподаватели.

" Те се пробват да оклеветят нашите градове нахално, като вършат сцена със личните си провокации, сподели Ердоган, без да загатва непосредствено събитията в Ерзурум. Те търсят прикритие за бъдещото си проваляне на изборите, като предизвикат и наскърбяват хората ", добави той.

Министърът на вътрешните работ и Сюлейман Сойлу също упрекна опозицията в подбудителство към насилието в Ерзурум.
 Ердоган:
Ердоган: " Ние ще победим "

Турският президент провежда протест в Истанбул

Сойлу сподели, че брачната половинка на Имамоглу е предизвикала тълпите, като е направила знак " V " на различен протест предходната седмица - жест , който съгласно него се е отнасял за неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК).

" Хората на Ерзурум имат висока сензитивност към национализма. Ако отидете в тези градове и ги провокирате поради тяхната сензитивност, не дай си Бог ", сподели Сойлу в предаване онлайн късно в неделя.

Имамоглу организира нов протест в понеделник в централния град Коня, друга цитадела на ПСР.

" Могат да хвърлят камъни по нас, само че ние ще отговорим с рози ", сподели той. Агитаторите първо ще научат урока си от нацията в урните, а по-късно ще бъдат съдени в самостоятелни съдилища за грешките си ", добави Имамоглу.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че Ердоган е изправен пред най-голямото предизборно предизвикателство в кариерата си в президентските и парламентарните гласувания на 14 май.

Ердоган и Кълъчдароглу се намират в задънена улица и евентуално ще се изправят на втори тур на 28 май.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР