Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че местните избори

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че местните избори
Коментари Харесай

Ердоган: Местните избори през март ще бъдат последни за мен

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че локалните избори през март ще бъдат последните за него, с което подсказа края на своето повече от две десетилетия ръководство.

За първи път Ердоган, който е на власт от 2003 година, приказва за овакантяване на властта.

" Аз работя без спиране. Тичаме със задъхано сърце, тъй като за мен това е край ", сподели президентът на среща на фондацията на младите турци TUGVA.

" С пълномощията, които ми дава законът, тези избори са моите последни избори ".

70-годишният водач изрази убеденост, че неговата консервативна партия " Справедливост и развиване " (ПСР) въпреки всичко ще остане на власт даже откакто той напусне поста си.

Той съобщи, че резултатите от локалните избори на 31 март ще бъдат " благословия за братята, които ще дойдат след мен. Ще има прекачване на доверието ".

ПСР се надява да си възвърне кметския пост в Истанбул на изборите по-късно този месец, откакто през 2019 година той беше взет от опозицията.

Самият Ердоган е бил кмет на Истанбул от 1994 до 1998 година

След това е определен за министър-председател през 2003 година, когато министър председателят е преобладаваща фигура в турската политика.

Това се промени, когато Ердоган беше определен за президент през 2014 година, след три мандата като министър-председател.

След това конституционна смяна през 2017 година трансформира Турция от парламентарна система в президентска, като отстрани поста на министър-председателя и подсигурява, че хватката на Ердоган върху властта остава непроменена. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР