Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа ратификацията на присъединяването

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа ратификацията на присъединяването
Коментари Харесай

Ердоган подписа за Швеция в НАТО

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа ратификацията на присъединението на Швеция към НАТО.

Решението беше оповестено в турския Държавен вестник, финализирайки ратификацията, която доближава необвързаната преди този момент страна една стъпка по-близо до участие във военния съюз, съобщи БГНЕС.



Tурският парламент ратифицира кандидатурата на Швеция на 23 януари, премахвайки главното затруднение пред разширението на западния алианс след 20 месеца закъснение.

Решението беше утвърдено от ръководещата " Партия на справедливостта и развиването " (ПСР), " Партията на националистическото деяние " (ПНД) и опозиционната Републиканска национална партия (РНП). Националистически и леви партии в съпротива гласоподаваха срещу.

Зелената светлина, дадена от Турция, оставя Унгария като последния участник в процеса на присъединение, който Швеция и Финландия, придържащи се от десетилетия към боен неутралитет, започнаха в отговор на нахлуването на Русия в Украйна преди близо две години.

Финландия стана 31-вата страна в алианса през април предходната година.



Шведският министър-председател Улф Кристерсон съобщи през днешния ден, че е подготвен да се срещне с унгарския си сътрудник Виктор Орбан, с цел да помогне да се проправи пътят за бързото утвърждение на кандидатурата от страна на Будапеща.

Удовлетворяването на молбите за участие в НАТО изискват единомислеща ратификация от всички членове на алианса.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР