Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза днес, че призивите за

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза днес, че призивите за
Коментари Харесай

Ердоган: Призивите за мир в Газа са безплодни поради негативния подход на САЩ

Президентът на Турция Реджеп Ердоган сподели през днешния ден, че апелите за мир в линията Газа, където Израел умъртви повече от 28 000 души, „ за жалост остават безплодни заради отрицателния метод на Съединени американски щати ". Това съобщи Анадолската организация за Българска телеграфна агенция според съглашението за продан на информация сред двете организации.
Прочетете още
„ Въпреки че Съединени американски щати настояват, че са изпратили високопоставени чиновници в района, сякаш за разрешаване на казуса, постигането на осезаеми резултати следва. Независимо от обстановката, ние продължаваме да се стремим към преустановяване на огъня и мир, защото не виждаме различен излаз “, сподели Ердоган.

Пред кореспонденти на връщане от Египет след еднодневно публично посещаване турският президент сподели, че възгледите, които е изразил при започване на спора в палестинския анклав, в този момент резонират на Запад.

Ердоган сподели, че офанзивите против линията Газа след нахлуването на палестинската формация Хамас на 7 октомври, отразяват „ нормалната липса на съвест “ на Израел и акцентира, че сигурността на хората в района „ не може да бъде компрометирана “.

„ Човечеството би трябвало да чуе този зов допустимо най-скоро. Отговорността и отчетността за мълчанието пред този геноцид са големи. Историята ще съди тези, които са разрешили умишленото ликвидиране на хората. Тези, които са съучастници в геноцида, към този момент са оповестени за отговорни пред историята ", добави Ердоган.

Той означи по какъв начин някои страни, които първоначално бяха на страната на Израел, в този момент „ показват скрупули ", добавяйки, че Турция продължава да търси „ дълготраен мир ".

„ Светът не може да пренебрегне това, че решението е в самостоятелна, суверенна палестинска страна със столица в Източен Йерусалим въз основа на границите от 1967 година “, сподели Ердоган.

Той добави, че Турция освен пази „ своите палестински братя “, само че пази правата на индивида, интернационалното спокойно право.

„ Избутването на цивилни към хипотетично безвредна зона, преди да бъде бомбардирана, дава отговор ли на филантропичните полезности, законите на войната, интернационалното право, човешките права? “ – попита турският президент.

Ердоган също прикани за смяна в „ изкривената конструкция на световната система, която в този момент отваря път за нови кланета “, като също по този начин акцентира нуждата от ефикасни механизми за контрол.

Турският президент уточни позитивното развиване във връзка с доставката на филантропична помощ за Газа, като добави, че е разискал това с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, който съобщи уговорката на Кайро да продължи натиска върху Израел.

„ Ще участваме най-вече в полемики както с президента Сиси, по този начин и с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. Официални лица от Съединени американски щати също споделят, че ще продължат да оказват напън върху Израел в това отношение “, добави Ердоган.

Той акцентира, че въпреки броят на камионите с помощи, достигащи до Газа, да е към този момент 200-250, това е незадоволително, и съобщи, че свястно решение за справяне с потребностите на хората в анклава не може да бъде реализирано, до момента в който камионите не станат 500-600 на брой.

„ Имаме дълбоки културни и исторически връзки с Египет. Не единствено споделяме една и съща история, само че споделяме едно и също море и смисъла на това море за света нараства с всеки минал ден. От друга страна, външната политика се гради и ръководи на основата на съвместен интерес. Затова синхронизираните стъпки, които двете страни подхващат дружно, безспорно служат на взаимните им ползи “, означи той.

Ердоган добави, че Анкара и Кайро би трябвало да бъдат дружно, с цел да запазят мира и спокойствието както в района, по този начин и в международен мащаб.

Турският президент сподели, че координацията и съдействието на Анкара с Кайро доста ще допринесат за мира, спокойствието и стабилността в района, като добави, че неговият египетски сътрудник Абдел Фатах ас Сиси ще посети Турция през април или май.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР