Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу
Коментари Харесай

Нямате право да ни налагате случилото се през XI век

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски насочи голям брой обвинявания против България и намерено съобщи, че управляващите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година.

" Вие нямате право като критерии за участие в Европейски Съюз да ни налагате случилото се през 11-и век. Българската страна промени разказа и заобиколи двустранния ни контракт, в който не написа, че историческата комисия и постигането на съглашение там ще бъде изискване за участие в Европейски Съюз. Тази комисия имаше за задача да откри имена на персони и събития, които да честваме дружно и да даде рекомендации на двете държавни управления ", сподели Пендаровски пред локалната телевизия Алсат.

Според него е било мит, че " даже най-големите демокрации като Франция и Германия, изцяло погрешно е, че след края на Втората Световна война, те са основали взаимна историческа комисия, в която са постигнали единодушие за всички противоречиви въпроси ". " Аз персонално настоявам, че нито във Франция, нито в Германия има координиран учебник за приблизително или пък за висше обучение, в които за 1941-42-45-та година се приказва по еднакъв метод ", сподели още той.

Пендаровски упрекна българските участници в взаимната историческа комисия в отправяне на обиди и закани против техните македонски сътрудници. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните договаряния с Гърция, написа 24 часа.

По отношение на откриването на Културния център " Иван Михайлов " в Битоля, на който участва бройна делегация от България президентът сподели следното: Има два противоречиви момента в тази ситуация. Първо името на центъра, където виновността е и на нашата институция, която го е записала, и второ - структурата на българската делегация... Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази обсада от България. Доброто желание на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един потвърден фашистки помощник ".

За вписването на българите в Конституцията на РСМ той сподели следното: " Никой не може да подсигурява какъв брой време ще остане на власт настоящето ръководство в България и кои ще бъдат идващите претенции от страна на София. Малко са тези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето официално участие в Европейски Съюз. От кого да желаеме сходни гаранции. Тук става въпрос за политика. Следващото държавно управление може да каже, че подписаното от предходното е изменничество за нашата идея, това не ни интересува. Е, и? Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР