Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи апел към световното

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи апел към световното
Коментари Харесай

„Катимерини“: Северна Македония поиска църковна автокефалия от Вселенския патриарх

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски насочи зов към международното седалище на в Истанбул да признае независимостта на православната черква на страната му. Това заяви гръцката държавна организация АНА-МПА, представена от БГНЕС.
„ Обръщам се към Вас от името на огромна част от моите съграждани, които се разпознават като православни християни и чието само предпочитание и потребност е за помиряване и съредоточаване върху общото бъдеще с околните до тях, съжителството и същинската независимост “, написа Пендаровски на Вартоломей в писмо, представено от „ Катимерини “. „ Позволете ми да помоля Ваше Светейшество да оцени апела на нашия народ и нашата черква да употребяват Вашите пълномощия и най-после нашите жители с православна християнска религия да получат опцията да бъдат равни с останалите православни християни по целия свят “, добави той. Пендаровски написа, че Вселенската патриаршия „ е образец за това по какъв начин човек може да остане пореден в своите полезности, само че в това време да се изправя динамично пред настоящите провокации “.
 Митрополит Николай: След украинският ще се реши и македонският църковен въпрос Митрополит Николай: След украинският ще се реши и македонският църковен въпрос
Не забравяйте, че зад въпроса за автокефалията на църквата в Украйна стои въпросът за статута на църквата в Северна Македония. Както се...
Православната черква в Северна Македония едностранно разгласи своята църковна самостоятелност от Сърбия през 1967 година, само че сръбската черква блокира признаването й. Вселенската патриаршия преглежда искане за признание на отделилата се черква от май 2018 година, написа „ Катимерини “.
През октомври 2018 година патриаршията даде автокефалност на Украинската православна черква. През януари 2019 година тя даде декрет за самостоятелност на главата на Православната черква на Украйна. Този ход беше необятно наказан от Руската православна черква, която от този момент прекъсна връзките си с Вселенската патриаршия.
Българската православна черква ще бъде наша църква-майка - на МПЦ-Охридска архиепископия, в случай че признае нашата автокефалност. Това сподели по-рано македонският митрополит Тимотей. През януари той съобщи, че има известна благосклонност от страна на Гръцката православна черква и от страна на Вселенската патриаршия във връзка с въпроса за автокефалността на МПЦ-ОА.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР