Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди плановете за изтегляне на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди плановете за изтегляне на
Коментари Харесай

Тръмп рекламира изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп удостовери проектите за евакуиране на Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата, по-малко от две седмици преди администрацията му да стартира публично процеса, оповестява " Ройтерс ".

По време на енергийна конференция в Питсбърг Тръмп похвали увеличението на добива на природен газ и недопечен нефт в Съединени американски щати , опитите си да анулира регулациите в енергийните браншове и желанието на администрацията му да изтегли Съединени американски щати от международното съглашение за климата, подписано през 2015 година

" Парижкото съглашение щеше да затвори американските производители с несъразмерни регулаторни рестрикции, каквито не бихте повярвали , като в същото време разреши на задгранични производители да замърсяват безнаказано ", показал Тръмп, който споделял сцената с десетки служащи, носещи миньорски каски.

" Това, което няма да създадем, е да накажем американския народ, като в същото време обогатяваме задгранични замърсители ", подчертал американският държавен глава, добавяйки: " Горд съм да го кажа, това се назовава Америка преди всичко . "

Противниците на отдръпването от Парижкото съглашение акцентират, че това ще навреди на световното водачество на Съединени американски щати в прехода към по-чиста стопанска система с технологии за стимулиране на вятърната и слънчевата сила, модерните акумулатори и икономисването на енергия.

" Вместо да ускорява силата, това деяние отслабва Америка на международната сцена и трансферира водачеството във връзка с климатичните промени и други провокации на нашето време на страни като Русия и Китай ", разяснява Нийра Тандън, която е президент и основен изпълнителен шеф на Центъра за американски напредък (либерален мозъчен тръст).

Тръмп постоянно се хвали, че към този момент е изтеглил Съединени американски щати от съглашението. Но първият ден, когато той може публично да стартира процеса, към момента не е пристигнал. Според изискванията на Парижкото съглашение, Тръмп може да изпрати писмо на 4 ноември до Организация на обединените нации, с цел да стартира формалната процедура за изтеглянето на Съединени американски щати от световния климатичен контракт.

Оттеглянето лишава една година, което би означавало, че Съединени американски щати ще изоставен съглашението един ден след американските президентски избори на 3 ноември 2020 година

Въпреки че в началото Тръмп съобщи, че може да се опита да предоговори изискванията на Парижкото съглашение, с цел да го направи по-благоприятно за Съединени американски щати, изпращането на писмото затваря вратата за тази опция. Тръмп твърди, че съглашението било скъпо за Съединени американски щати , които са вторият по величина в света замърсител с парникови газове след Китай.

При ръководството на някогашния президент Барак Обама Съединени американски щати дадоха обещание според Парижкото съглашение да понижат излъчванията на газове с парников резултат с 28 % до 2025 година по отношение на равнищата от 2005 година, с цел да оказват помощ за забавянето на световното стопляне.

Андрю Лайт, който е някогашен чиновник на Държавния департамент по време на администрацията на Обама, който е оказал помощ за сключването на Парижкото съглашение, съобщи, че формалното отдръпване ще затрудни американските дипломати, които вземат участие в други дискусионни формати като Г-7.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР