Президентът на САЩ Доналд Тръмп хвърли камък в блатото на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп хвърли камък в блатото на
Коментари Харесай

Ще осинови ли Тръмп палестинците?

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп хвърли камък в блатото на Близкоизточния кротичък развой. На специфична конференция в Белия дом той разгласи, че признава Ерусалим за столица на Израел и затова посолството на Съединени американски щати ще бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим.

"Трябва да отправим апел и да работим за започване на интифада против ционисткия зложелател ", сподели в тирада в Газа водачът на Хамас Исмаил Хания.

Той недвусмислено разгласи, че решението на Тръмп е оповестяване на война.

"Това решение постави завършек на мирните съглашения от Осло и вечно погреба мирния развой в Близкия изток. Заявяваме, че Ерусалим е неразделен, нито Източен, нито Западен, и ще продължи да бъде столица на Палестина, на Цяла Палестина ", напомни Исмаил Хания.

Палестинците на Западния бряг пък започнаха стачка в символ на митинг против решението на президента на Съединени американски щати. Протестът е по самодейност на палестинското държавно управление. Затворени са всички търговски центрове, учебните заведения и институциите.

Не би трябвало да се не помни, че

Палестинската автономност получаваше дотации

от администрацията на президента Барак Обама.

При влизането си в Белия дом Доналд Тръмп даде явен сигнал, че нещата ще се трансформират. Още в самото начало на мандата си той замрази превода на 221 млн. $ за Палестинската автономност, отделени в последния миг от администрацията на предшественика му Обама.

Припомняме, че Палестинската администрация е получила от американското държавно управление през 2016 година 250 млн. $. От тях 180 млн. $ са пристигнали от Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати — централният орган на държавно ръководство по оказване на помощ зад граница. Други 25 млн. $ са били отделени за палестински лечебни заведения, а 45 млн. $ за разплащане на закупено от Израел гориво.

Анализатори чакат, че и Тръмп ще продължи да подкрепя Палестинската автономност, само че това ще става при доста по-стриктни условия и против поемането на явен ангажимент за съживяването на Близкоизточния кротичък развой.

В речта си от Белия дом американският президент ясно даде да се разбере, че статуквото за Храмовия рид няма да се трансформира, с цел да се подсигурява правото на трите международни религии на молитва.

Ерусалим против Техеран

Признаването на Ерусалим за столица на Израел може би има тактическата задача да сътвори димна завеса, която да скрие раждането на стратегическия съюз сред Тел Авив и Рияд.

Анализатори напомнят, че от месеци Саудитска Арабия деликатно следи повишаването на въздействието на режима на аятоласите в Близкия изток. За никого не е загадка, че милициите на шиитската формация Хизбула и логистичната помощ от Техеран помогнаха на режима на Башар Асад да оцелее в кръвопролитната революция в Сирия.

В същото време Иран ускорява своето въздействие измежду шиите в прилежащ Ирак. Заговори се даже за раждането на шиитски пояс в Близкия изток, намиращ се под въздействието на аятоласите.

От стъпването си в Белия дом Доналд Тръмп употребява шурей си Джаред Къшнър да откри тесни връзки с младия саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман.

В Белия дом наподобява считат, че възходът на авторитетния престолонаследник бележи прелом в разпределението на силите в района. В началото на годината Доналд Тръмп заведе делегация на високо равнище в Рияд.

В подмяна преди седмици Мохамед бин Салман извика палестинския президент Махмуд Абас в Рияд, с цел да го притисне да се съгласи да подписа мир с Израел. Да не забравяме, че министър председателят на Ливан Саад Харири изненадващо подаде оставка, до момента в който беше в Саудитска Арабия. Ливанският политик уточни като една от аргументите – усилването на Хизбула в родината му.

Все отново би трябвало да признаем, че самият саудитски крал

Салман предизвести Тръмп по проблема за Ерусалим

и уточни, че това може да е рисковата стъпка, която може да предизвика гнева на мюсюлманите.

По тази причина всякакво доближаване би трябвало да остане зад кулисите, тъй като всичко, което бъде казано обществено, може да бъде употребявано против Израел или Саудитска Арабия.

Страните от Близкоизточния квартет пък осъдиха самодейността на Тръмп.

В момента можем да чакаме усилването на напрежението в Близкия изток. По традиция то ще прерасне в следващата интифада. Въпросът е, че след свалянето на либийския водач Муамар Кадафи и иракския президент Садам Хюсеин няма ясно изразен водач, който да я поддържа финансово и материално.

Турският президент Реджеп Ердоган ще се ограничи единствено до словесна поддръжка. Той би трябвало да откри решение на настояването на кюрдите за автономност. Иран е застрашен от нови наказания поради скорошните си нуклеарни упоритости, а към този момент отделя запас и за Сирия.

Пъзелът в Близкия изток стартира да се пренарежда, само че дали ще бъде приключен?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР