Президентът на САЩ Джо Байдън планира увеличаване на данъците за

...
Коментари Харесай

Байдън планира увеличаване на данъците за богатите американци

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън възнамерява увеличение на налозите за богатите американци, в това число съвсем двойно повдигане на налога върху финансовите облаги за жители с годишен приход над 1 млн. $. Събраните средства ще отидат за финансиране на стратегиите за детски надбавки и обучение. Пакетът на стойност над 1 трлн. $ може да бъде разгласен идната седмица, написа Financial Times. Засега от Белия дом не разясняват детайлности по него.

Плановете на Байдън ще анулират някои от данъчните облекчения, въведени от неговия предходник Донал Тръмп. Те са част от обещанията на сегашния държавен глава, направени по време на предизборната му акция.
Уолстрийт реагира
Данъкът върху финансовата облага за жители с годишен приход над 1 млн. $ ще бъде съвсем подсилен до 39.6%. Заедно със съществуваща спомагателна такса данъчната тежест може да доближи 43.4%. В момента американците заплащат най-много 20% налог върху финансовата облага, в случай че задържат акциите за избран най-малък интервал. Допълнителен налог от 3.8% се начислява върху годишен приход от над 200 хиляди $ и част от него отива към здравната стратегия, въведена от някогашния президент Барак Обама.

Очаквано след новината Уолстрийт се намали в четвъртък, само че прогнозите са това да е краткосрочна реакция на пазара (в петък още веднъж се покачи). Анализатори смятат, че е значимо къде вложителите биха вложили парите си вместо на борсата. Твърде евентуално е доста от тях да купят отново акции.

Според Шана Сисел от Spotlight Asset Group обаче пазарите ще продължат да означават спад, в случай че данъчните промени бъдат утвърдени от Конгреса: " Ще станем очевидци на още доста продажби в края на годината ".
Трети стопански пакет на Байдън
Байдън счита с приходите от увеличените налози да финансира така наречен План за американските фамилии, включващ по-щедри детски надбавки до 2025 година и в допълнение финансиране за яслите и общинските колежи. Това ще бъде третият стопански пакет на президента, откогато пое поста. През март той показа проект за фискални тласъци за 1.9 трлн. $, който към този момент беше признат от Конгреса. По-късно разгласи инфраструктурна стратегия за 2.3 трлн. $, която републиканците не утвърждават. Очаква се, че те също ще окажат опозиция и на оферти идната седмица проект. Байдън рискува също по този начин да влезе в борба с Уолстрийт, защото американският бизнес към този момент лобира против увеличението на корпоративния налог, което би трябвало да финансира разноските за инфраструктура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР