Президентът на САЩ Джо Байдън планира да поиска от Конгреса

...
Президентът на САЩ Джо Байдън планира да поиска от Конгреса
Коментари Харесай

„Политико“: Байдън планира да поиска от Конгреса да одобри военна помощ за Тайван на стойност 1,1 милиарда долара

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън възнамерява да изиска от Конгреса да утвърди военна помощ на стойност 1,1 милиарда $ за Тайван, написа американската медия " Политико ", представена от Ройтерс.

Новината пристигна на фона на нарасналото напрежение сред Вашингтон и Пекин поради самоуправляващия се либерален остров, който комунистическата Китайска национална република счита за своя сепаратистка провинция.

Планираната помощ включва 60 противокорабни ракети и 100 ракети вид въздух-въздух, цитира " Политико " свои източници.

Тайван е обособен от континентален Китай от 160-километровия Тайвански пролив. Пекин не изключва използването на мощ, с цел да откри надзор над острова.

От Белия дом към този момент не са дали отговор на запитването на Ройтерс за коментар.

В началото на месеца Тайван бе посетен от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Последваха още две визити на американски конгресмени - начинания, които разгневиха Китай.

След визитата на Пелоси Пекин организира най-големите си военни учения в региона на острова.

Съединените щати може да разгласят оръжейни доставки за Тайван през идващите седмици и месеци, заяви Ройтерс още предходната седмица. Фокусът обаче ще бъде върху поддържането на военните системи, с които островът към този момент разполага, и осъществяването на съществуващите поръчки, вместо да бъдат доставяни нови оръжия, които е по-вероятно да възпламенят към този момент нажеженото до алено напрежение с Китай, споделиха три източника, поискали анонимност да останат анонимни заради деликатността на въпроса.

Китайски представител реагира остро против хипотетичната американска военна помощ за Тайван.

Съединените щати би трябвало да спрат да продават оръжия на Тайван, всеки боен контакт с Тайван нарушава правилото на " обединен Китай ", сподели в отговор на питане на ТАСС прессекретарят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пънюн.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР