Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Израел Бенямин

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Израел Бенямин
Коментари Харесай

Байдън отново настоя за евакуация на Рафах

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху  са разискали в телефонен диалог договарянията за заложници, филантропичните условия в Газа и вероятността за израелска интервенция в Рафа. Това се споделя в изказване на Белия дом, оповестява The Times of Israel. 

" Президентът удостовери уговорката си да работи неуморно, с цел да подкрепи освобождението на всички заложници допустимо най-скоро, като признава ужасяващата им обстановка след 132 дни в плен на " Хамас " , се споделя в изказването. Също по този начин разискаха обстановката в Газа и спешността да се подсигурява, че филантропичната помощ може да стигне до палестинските цивилни в обезверена потребност ", прибавя той.

Относно Рафах, в изказването се споделя, че Байдън повтаря мнението си, че военна интервенция не би трябвало да продължава без благонадежден и осъществим проект за гарантиране на сигурността и поддръжката за цивилните в Рафах.
 Байдън: Без проект за евакуация Израел не би трябвало да продължава интервенцията в Рафах
Байдън: Без проект за евакуация Израел не би трябвало да продължава интервенцията в Рафах

В първия си диалог с Нетаняху след острите си забележки за войната в Газа

Припомняме, че в края на предходната седмица Байдън още веднъж разиска тематиката с Нетаняху и повтори позицията си за евакуация на цивилните. 

Това бе първият диалог сред двамата,

Над половината от 2,3-милионното население на Газа е избягало в Рафах, в разпръснати палаткови лагери и ръководени от Организация на обединените нации приюти покрай границата. Египет се притеснява от всеобщ приток на стотици хиляди палестински бежанци, на които може в никакъв случай да не бъде разрешено да се върнат.

Нетаняху сподели пред " Fox News Sunday ", че има " доста място на север от Рафах, където да отидат " след офанзивата на Израел другаде в Газа.
 Трудни въпроси остават за решение в Газа, признава Блинкън
Трудни въпроси остават за решение в Газа, признава Блинкън

Все още се обмисля освобождение на заложниците, държани от " Хамас "

Споразумението за освобождение на заложниците, държани от " Хамас " в Газа, остава допустимо, само че остават доста сложни въпроси за разрешаване. Това съобщи в четвъртък по време на визитата си в Албания американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Запитан дали може да бъде реализирано съглашение за спиране на военните дейности преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан на 10 март, Блинкън сподели, че по-ранен отговор от " Хамас " за евентуална договорка въпреки всичко предлага опция за работа към съглашение.

Всяка израелска сухопътна атака в Рафах на границата с Газа ще " взриви " договарянията за замяна на заложници. За това предизвести почитан водач на " Хамас ".

Конфликтът в Газа стартира на 7 октомври, когато въоръжени бойци на " Хамас " нападнаха израелски градове, убиха към 1200 души - най-вече цивилни, и взеха към 250 заложници в Газа.
 Байдън и Нетаняху разискват Газа
Байдън и Нетаняху разискват Газа

Първи диалог сред двамата от острите мнения на Байдън за дейностите на Израел

Израел отговори с масирана бомбардировка и наземна атака, в която починаха над 28 000 палестинци - най-вече цивилни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР