Президентът на Русия Владимир Путин се сравнява с великите руски

...
Президентът на Русия Владимир Путин се сравнява с великите руски
Коментари Харесай

Има ли граници за Путин?


Президентът на Русия Владимир Путин се съпоставя с великите съветски царе - точно по този начин оправда нашествието в Украйна. Дали ще последват и други териториални искания?

Почти нищо не се е трансформирало, изясни наскоро с усмивка Владимир Путин приликите сред днешна Русия и тогавашната империя на Петър Велики. И цар Петър е бил изправен пред забележителна опозиция, когато се е впуснал да си възстановява териториите към днешния Санкт Петербург от Швеция.

" Когато Петър Велики основа там новата съветска столица, нито една европейска страна не бе признала тази територия за съветска. За всички това бе Швеция. А там от много време наред с угро-финските нации са живяли и славяни. Това се отнася и за Нарва - той възстановява и нея и я укрепва. Очевидно това е и нашата орис - да възвръщаме и да укрепваме. "
Редакцията предлага
Изявлението на Путин незабавно притегли вниманието на политическите наблюдаващи. Нарва се намира в Естония - навръх границата с Русия. Споменаването ѝ несъмнено не е било инцидентно, както сподели наред с другото интерпретацията на казаното по съветската държавна телевизия. " Сега разбираме какви са проектите на Русия за бъдещето - да възвръщаме и да укрепваме ", разгласи Олга Скабеева в лоялното към властта политическо токшоу " 60 минути ". И съвсем тържествено добави: " Президентът сложи задача ".

Какво ще се възстановява?

На собствен ред Владимир Соловьов, един от водещите пропагандатори на съветската телевизия, побърза да сложи въпроса " Е, тогава ще си възвръщаме ли? ".

Оттам нататък полемиката към този момент се завъртя не към въпроса " дали ", а " какво ". " Кой е идващият? ", реторично попита един от гостите на Соловьов и самичък си отговори: " Следващите са Източна Европа. Полша е най-близо до Украйна. Но най-близко до границите на някогашния Съветски съюз са балтийските страни. Затова и те викат най-силно от всички останали. "

Няма подозрение, че този тип интерпретативни игри са ориентирани освен към съветската аудитория. Наскоро Скабеева за следващ път непосредствено предложи демилитаризацията на НАТО като цяло.

Намеци и действителни ходове

Границите сред чистите провокации и евентуално сериозните изказвания са много относителни - както в съветската държавна телевизия, по този начин и в Кремъл. Още преди година се появи есе на Путин, в което.

Това не бе нито първият, нито последният път. Но за мнозина прозрението, че съветският държавен глава може да засяга територии надалеч оттатък Донбас, пристигна едвам през февруари - откакто той поддържа думите си със заповедта за навлизане в Украйна.

А ето и какво още съобщи Путин във връзка 350-ата годишнина от рождението на цар Петър Велики: " Ако една страна или група страни не са в положение да взимат суверенни решения, те към този момент в прочут смисъл са колонии. Но колонията няма исторически вероятности, няма късмет за оцеляване в тежката геополитическа битка. Докато думата на Русия постоянно е била от голяма важност. Да, в историята на страната ни е имало интервали, в които е трябвало да се отдръпнем. Но единствено за ".

Търсена двоякост

Путин съзнателно остави отворен въпроса до каква степен е подготвен да стигне и къде са геополитическите граници на неговата Русия. Но това е въпрос, на който даже и картографският отдел на най-големия съветски онлайн снабдител Яндекс не може да даде отговор.

Миналата седмица компанията реши да отстрани всички държавни граници от своите виртуални карти. Официалното пояснение беше, че фокусът се слага върху естествените характерности, с цел да бъде показан светът правилно.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР