Президентът на Русия Владимир Путин призова държавите от Шанхайската организация

...
Президентът на Русия Владимир Путин призова държавите от Шанхайската организация
Коментари Харесай

Путин: Да не допускаме в ръцете на терористи да попадне оръжие за масово унищожение

Президентът на Русия Владимир Путин прикани страните от Шанхайската организация за съдействие (ШОС) да не позволен в ръцете на терористи да попадне оръжие за всеобщо заличаване, съобщи ТАСС.

" Смятаме за значимо да се блокира финансовото поддържане на терористи с приходи от опиати и да се прави всичко, с цел да не се позволява в техни ръце да попаднат химическо, биологическо и други типове оръжия за всеобщо заличаване ", съобщи той на срещата на върха на ШОС в Бишкек, столицата на Киргизстан.

Президентът на Китай Си Цзинпин сподели, че ШОС би трябвало да стане пример за съдействието в опазването на " комплексната и устойчива сигурност ". Той прикани към усилване на битката против " трите типа зло " - сепаратизма, тероризма и екстремизма.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди предложи свикването на интернационална среща на върха за противопоставяне на тероризма. " Духът и идеалите на ШОС подхождат на развиването на съдействието в битката с тероризма ", сподели той.

Пакистан поддържа самодейността на страните от ШОС по въпроса за битката с тероризма, съобщи в Бишкек пакистанският министър председател Имран Хан. По думите му неговата страна има " избрани триумфи " в тази област и е подготвена да показа опита си с други страни. Той акцентира, че Пакистан осъжда тероризма във всичките му прояви, включително държавния тероризъм.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев предложи страните от организацията да основат обединен център за осведомителна сигурност. Той разясни, че тероризмът се демонстрира и в международната компютърна мрежа и това постанова предприемането на спомагателни ограничения за киберсигурността и в частност отбраната на осведомителното пространство на организация.

Държавният глава на Таджикистан Емомали Рахмон също прикани страните от ШОС по-активно да противодействат на терористичните и екстремистките организация да употребяват осведомителните технологии. Той означи, че безработицата, бедността, обществената накърнимост са основните фактори за рекрутиране на младежи в терористични и екстремистки групировки.

Пред форума на ШОС президентът на Беларус Александър Лукашенко издигна самодейността да се състои среща на генералните секретари на водещите международни организации, които да обсъдят проблемите пред сигурността. Освен ШОС той загатна Организация на обединените нации, ОССЕ, Общността на самостоятелните страни (ОНД) и Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ).

Президентът на Иран Хасан Роухани посочи, че с нападателната си политика Съединените щати заплашват сигурността в Близкия изток и целия свят.

В ШОС членуват Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Наблюдатели са Афганистан, Беларус, Иран и Монголия. На срещата на върха в Бишкек участват също представители на Организация на обединените нации, Оперативно-наблюдателно дело, ОДКБ и на Евразийската икономическа комисия, заяви ТАСС.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР