Президентът на Русия Владимир Путин предупреди днес, че има голям

...
Президентът на Русия Владимир Путин предупреди днес, че има голям
Коментари Харесай

Путин предупреди за риск от разпад на системата за контрол върху ядрените оръжия

Президентът на Русия Владимир Путин предизвести през днешния ден, че има огромен риск от раздробяване на интернационалната система за надзор върху нуклеарните оръжия, предадоха информационните организации.

На среща с ръководители на международни новинарски организации, състояла се в коридорите на капиталовия конгрес в Санкт Петербург, той съобщи, че договарянията с Вашингтон за удължаването на Договора за ограничение на стратегическите въоръжения (Нов СТАРТ) още не са почнали. Путин упрекна американската страна, че бави началото на договарянията за контракта, само че означи, че последните му телефонни диалози с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп вдъхват оптимизъм. Руският президент разкритикува Съединени американски щати за отдръпването им от Договора за очистване на ракетите със междинен обхват и отхвърли изказванията на Вашингтон, че Москва нарушава този контракт, подписан още през 1987 година

Нов СТАРТ е подписан през 2010 година от тогавашните президенти Барак Обама и Дмитрий Медведев. Договорът, чийто период изтича през 2021 година, лимитира двете страни да имат по не повече от 1550 дислоцирани нуклеарни бойни глави и 700 дислоцирани ракети и стратегически бомбардировачи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Пред шефовете на задграничните медии Владимир Путин изясни, че е приел със успокоение обстоятелството, че не бил поканен на тържествата по случа 75-годишнината от десанта в Нормандия през Втората международна война. На въпрос по тематиката той отвърна с реторичен въпрос за какво е трябвало безусловно да бъде поканен и акцентира: "Имам си задоволително доста работа ", заяви ТАСС.

Путин посочи, че е значимо да се съхранява историческата памет за войните и нацизма и се възмути, че в редица столици из Източна Европа, в Украйна и балтийските страни "се разхождат хора със свастики ".

Президентът на Русия заявява, че неговата страна няма желание да се намесва във вътрешната политика на Съединени американски щати. Без да показва имена, той съобщи, че някои страни не желаят да бъдат направени общи правила за невмешателство в непознати работи, с цел да могат сами да прибягват до такива дейности. Путин даде Либия и Ирак като образец за отрицателните последици от външна военна интервенция. По думите му никой от съдружниците на Съединени американски щати не е последовател на военната интервенция в друга страна и дори съседите на Венецуела, които осъждат режима на Николас Мадуро, са срещу военната интервенция там, заяви ТАСС.

Владимир Путин предизвести, че възможна военна интервенция на Съединени американски щати във Венецуела ще има пагубни последствия. Той изясни, че наличието на съветски военни специалисти в латиноамериканската страна е да обслужват доставеното съветско въоръжение, което са задължени да вършат по контракт. Путин заявява, че Русия няма планове да построява своя военна база във Венецуела, съобщи Ройтерс.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР