Президентът на Русия Владимир Путин даде руско гражданство на разобличителя

...
Президентът на Русия Владимир Путин даде руско гражданство на разобличителя
Коментари Харесай

Путин даде руско гражданство на Едуард Сноудън

Президентът на Русия Владимир Путин даде съветско поданство на разобличителя и някогашен чиновник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, намерил леговище в страната от 2013 година, откакто напусна Съединените щати. Това излиза наяве от нов декрет, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Името на Сноудън се появява дружно с десетки други в този нормативен акт, оповестен през вчерашния ден на уеб страницата на съветското държавно управление.

39-годишният Сноудън е търсен от управляващите в Съединени американски щати за това, че е предал на медиите десетки хиляди документи на АНС, доказващи мащабите на електронното наблюдаване от страна на Вашингтон.

Тогава неговите разкрития провокираха доста мощно напрежение сред Съединени американски щати и техните съдружници, а решението на съветските управляващи да му издадат позволение за престояване разгневи Вашингтон.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред организация РИА Новости, че съветското поданство е обещано на Едуард Сноудън по негова лична молба.

Руският юрист на разобличителя, Анатолий Кучерена, от своя страна посочи, че Сноудън няма да бъде обиден от указа за готовност за войната в Украйна, разпоредена от Владимир Путин предходната седмица за избрани категории руснаци.

" Той не е служил в съветската войска и затова съгласно нашето настоящо законодателство не попада в тази категория жители, които в този момент са призовани ", сподели юристът пред РИА Новости.

Според него партньорката на разобличителя, Линдзи Милс също е подала молба за съветско поданство. Двамата им синове към този момент имат такова, защото са родени в Русия.

" След като от години сме разграничени от нашите родители, брачната половинка ми и аз самият нямаме никакво предпочитание да бъдем разграничени от синовете ни ", написа в " Туитър " Сноудън. Той добави, че " след две години очакване и близо 10 години в заточение, малко непоклатимост ще направи нещата разнообразни за (неговото) семейство ".

Едуард Сноудън, който беше лишен от американски паспорт по искане на Вашингтон, се озова в Москва през май 2013 година, откакто дойде там от Хонконг и възнамеряваше да откри леговище в Латинска Америка. В последна сметка той се оказа блокиран в Русия, където получи леговище.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс посочи, че Сноудън резервира американското си поданство.

" Не зная за каквато и да било смяна " по въпроса, сподели Прайс. Той добави иронично, че " единственото нещо, което се е трансформирало, е, че в резултат на добитото съветско поданство, (Сноудън) в този момент може да бъде мобилизиран да се бори в тази безотговорна война " в Украйна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР