Президентът на Република Корея Мун Чже-ин се срещна с лидера

...
Президентът на Република Корея Мун Чже-ин се срещна с лидера
Коментари Харесай

Лидерите на Северна и на Южна Корея имаха двучасова среща

Президентът на Република Корея Мун Чже-ин се срещна с водача на Корейската народно-демократична република Ким Чен-ун в пограничния пункт Пханмунджом. За това оповестиха от пресслужбата на южнокорейския президент, представени от ТАСС.

"Двамата водачи организираха откровен диалог и обмениха отзиви за осъществяване на Пханмунджомската декларация от 27 април, а също и за нуждата от сполучливо осъществяване на срещата на върха КНДР-САЩ ", съобщи прессекретарят на президента Юн Йон Чжан.

"В сходство с договореностите сред страните, Мун Чже-ин разгласи резултатите на сегашната среща в неделя сутринта ", съобщи той. Според публикуваната информация срещата е била в южната част на Пханмунджм сред 15 и 17 часа (от 9 до 11 часа българско време).

Лидерите на Република Корея и КНДР за пръв път от десетилетие организираха двустранна среща на върха на 27 април т.г. В резултат бе подписана Пханмунджомската декларация, в която страните дефинираха договореност за съдействие, нуклеарно разоръжаване и създаване на мир на Корейския полуостров.

В четвъртък Тръмп уведоми Ким Чен-ун, отправяйки му писмо, за решението да се откаже от присъединяване в американо-севернокорейската среща на върха, която бе планувана на 12 юни в Сингапур.

При това, президентът на Белия дом се опита да трансферира отговорността на КНДР за случилото се, базирайки се на войнстващи изказвания от Пхенян, написа ТАСС.

КНДР в четвъртък изцяло демонтира нуклеарния полигон в Пхунгери. Точно там сред 2006 до 2017 година бяха извършени всички шест тествания, в това число и на термоядрена бомба.

В отговор на тази стъпка от Вашингтон първият зам.-външен министър на КНДР Ким Хе Хван съобщи в петък на севернокорейската организация ЦТАК, че Пхенян както по-рано е подготвен да организира договаряния с представители на Съединени американски щати "по всяко време и във всеки формат ".

По думите на дипломата, решението на Тръмп да анулира срещата показва до какъв брой сериозна остава враждебността сред Съединени американски щати и КНДР и единствено акцентира нуждата от среща сред водачите на двете страни.

Междувременнно още в петък Тръмп написа в Twitter, че Вашингтон и Пхенян водят продуктивни договаряния по организацията на срещата на върха. Мястото и времето за неговото осъществяване могат да останат непроменени.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР