Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че Израел е отговорен

...
Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че Израел е отговорен
Коментари Харесай

Полският президент обвини Израел за антисемитизма в Полша

Президентът на Полша Анджей Дуда съобщи, че Израел е виновен за последните антисемитски офанзиви в Полша на среща с еврейски водачи в полското консулство в Ню Йорк в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации, оповестяват израелските медии.

Твърденията на Дуда бяха в отговор на израелския външен министър Израел Кац, който през февруари съобщи, че поляците са " закърмвани с антисемитизъм " още като пеленачета. Дуда се е срещнал с еврейски организации.

Дуда изтъкнал, че мненията на Кац са " оскърбление ", след което загатна, че увеличението на антисемитските офанзиви в Полша е реакция на мненията на Кац, разкриват участвали на срещата с Дуда.

Полският държавен глава допълнил, че няколко съветници са му предложили да не върви в Израел, до момента в който Кац не се извини.

Оцелелият от Холокоста Едуард Мосберг, който е притежател на Ордена за заслуги на Полша, отбрани Дуда, като съобщи, че израелските евреи " като Израел Кац " са виновни за възхода на антисемититзма. Тогава равинът Шмули Ботич отразял Мосберг, разкрил един от присъствалите.

По-рано през тази година избухна дипломатическа рецесия сред Полша и Израел, откакто Полша разгласи отвън закона страната да бъде упреквана в съучастничество в нацистките военни закононарушения. Тогава Дуда упрекна Израел за рецесията.

" Страната, която стартира рецесията, също по този начин би трябвало да я завърши ", коментирал Дуда пред " Джерусалим пост " през март. Попитан дали това е Израел, той показал: " Да. Очаквам другарство и почитание. От двете страни. "

" Никога няма да се съглася с изказванията, че поляците като нация са взели участие в Холокоста или Полша е взела участие в Холокоста ", продължи той, допълвайки: " Това ни унижава и ни наранява. В моето лично имаше хора, убити от германците, и омаловажава на първо място това, което фактически се е случило. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР