Президентът на Литва Гитанас Науседа призова лидерите от НАТО да

...
Президентът на Литва Гитанас Науседа призова лидерите от НАТО да
Коментари Харесай

Президентът на Литва призова лидерите от НАТО за повече смелост относно приемането на Украйна

Президентът на Литва Гитанас Науседа прикани водачите от НАТО да проявят повече храброст по отношение на приемането на Украйна в алианса на срещата на високо ниво в неговата страна идната седмица, съобщи Ройтерс.

Той добави, че това би помогнало на Киев на бойното поле, а Москва ще сметне всяка нерешителност за уязвимост.

В изявление пред Ройтерс Науседа посъветва съдружниците от НАТО да подценен опасенията, че присъединението на Украйна към водения от Съединени американски щати боен съюз ще предизвика Русия. " Не бива да се колебаем да вземаме по-смели решения, тъй като в противоположен случай режимът на Путин ще реши, че западните съдружници са прекомерно слаби, (че те би трябвало да бъдат) притиснати в ъгъла и ще се предадат ", съобщи Науседа. " По-силното заявяване на вероятността (за членство) на Украйна сигурно ще ускори бойния дух на украинските бойци на бойното поле. И това е доста значимо ", добави той.

Украйна упорства НАТО да разгласи на срещата на върха на 11 и 12 юли, че Киев ще се причисли към Алианса скоро след края на войната, както и да показа пътна карта за присъединението. Но някои страни, като Съединени американски щати и Германия, са по-внимателни и се притесняват, че сходни ходове биха могли да тласнат алианса по-близо до война с Русия, която от дълго време счита разширението на НАТО за доказателство за враждебните планове на Запада, показва Ройтерс.

Науседа добави, че чака украинският президент Володимир Зеленски да се появи във Вилнюс, макар предизвестията му, че " не вижда смисъл " да отиде там, в случай че на Киев не бъде " даден сигнал " на срещата.

Приемането на Швеция в НАТО на срещата в литовската столица обаче става " все по-сложно " и възможностите понижават " с всеки минал ден ", означи Науседа. Турция и Унгария не престават да блокират приемането на скандинавската страна.

Литовският президент съобщи още, че страната хазаин чака провокации по време и след срещата на върха по границата си с Беларус, където съветската частна милиция " Вагнер " получи леговище след несполучливия си опит за прелом.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР