Президентът на Косово Вйоса Османи заяви, че руският президент Владимир

...
Президентът на Косово Вйоса Османи заяви, че руският президент Владимир
Коментари Харесай

Вйоса Османи: Чрез дестабилизацията на Западните Балкани Путин иска да стигне до Европа

Президентът на Косово Вйоса Османи съобщи, че съветският президент Владимир Путин ще се опита да употребява Сърбия, с цел да дестабилизира Балканите, а с това и цяла Европа, и прикани всички европейски и латиноамерикански страни да признаят независимостта на Косово, оповестява

В изявление за испанската осведомителна организация EFE Османи уточни, че е обезпокоена от възможното усилване на напрежението на Балканите.

„ Несъмнено Путин ще се опита да употребява Сърбия, с цел да дестабилизира района, тъй като желае да стигне до Европа през нашия район “, сподели още Османи.

Османи уточни, че поддържането на мир и непоклатимост на Балканите значи поддържане на мир и непоклатимост на целия европейски континент.

„ Все още сме доста обезпокоени, че Сърбия е нараснала количеството оръжия, които купува, и това демонстрира нейните планове в района “, съобщи Османи.

Тя също по този начин дефинира съветското съпоставяне сред Косово и Украйна като " агитация ".

„ Ако има нещо за сравняване в тези две войни, това са дейностите на Милошевич с дейностите на Путин. По същия метод, по който Милошевич стана прочут като „ касапина на Балканите “, „ Путин в този момент е касапинът на демокрацията “, тъй като той освен желае да господства в Украйна, само че да унищожи нашия либерален метод на живот “, разяснява още Османи.

Османи прикани държавите-членки на НАТО, които не са признали Косово, да го създадат.

„ Мисля, че участието в НАТО е от решаващо значение. Искам да прикани четирите членки на НАТО, които към момента не са признали Косово, да го създадат, тъй като не трябва да го гледаме единствено от позиция на вътрешната политика. Дойде времето за страните които се колебаеха до момента да внесат тази храброст.„ решение и да покажат на автократите по целия свят, че демократичните страни стоят обединени пред тиранията и автокрацията “, сподели Османи.

Османи напомни, че Испания твърдеше, че ще признае Косово единствено, в случай че Международният съд удостовери независимостта му, което се случи през 2012 година, само че Мадрид към момента не признава суверенитета на Косово.

„ Мисля, че няма причина Испания да се опасява, че казусът с Косово може да послужи като казус. Време е Испания да направи ясно разграничаване сред вътрешните проблеми, които може да има, от една страна, и това, което Сърбия направи, от друга. Не бива да се съпоставя с геноцид, " тъй като случилото се в Косово е десетилетие на репресии и режим, сходен на " апартейд ", “ добави Османи.

Тя помоли Европейски Съюз да вземе поради обстоятелството, че Сърбия не е наложила наказания на Русия.

„ Те не могат да кажат, че са проевропейски настроени, само че в това време са пропутински в дейностите си. Те не могат да вървят по две улици по едно и също време. Трябва да изберат една - или Европейски Съюз, или Русия “, съобщи още Османи.

Османи повтори проектите на косовското държавно управление да търси участие в Европейски Съюз тази година, както направиха Грузия и Молдова, макар че някои страни от блока призоваваха за мораториум върху разширението в предишното.

„ Колкото по-малко наподобява, че Западните Балкани имат за участие в Европейски Съюз, толкоз по-голямо въздействие ще има Путин “, заключи Османи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР