Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка на нарочна пресконференция

...
Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка на нарочна пресконференция
Коментари Харесай

Хашим Тачи подаде оставка като президент на Косово, след като съдът в Хага потвърди обвиненията му

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка на нарочна конференция през днешния ден. Това се случи часове, откакто Специалният съд за военни закононарушения в Хага удостовери обвинителните актове против него и някогашния ръководител на косовския парламент Кадри Весели.

Двамата обявиха, че ще отидат непринудено в Хага, а президентът напусна и поста си, както още през лятото разгласи, че ще направи, при положение, че обвиняването бъде доказано.

Специализираната прокуратура на Съда за военните престъплрения в Косово повдигна обвиняване против Тачи и Весели и още десетина членове на Армията за избавление на Косово и го съобщи на съдана 24 февруари. Двамата са упрекнати във военни закононарушения и закононарушения против човечеството на Армията за избавление на Косово (АОК), чийто началник бе Тачи. В обвинителния акт от 10 точки, се твърди, че те са виновни „ за няколко закононарушения против човечеството и военни закононарушения, включително убийства - близо 100, отвличания, преследвания и изтезания “.

" Преди броени минути бях осведомен от способени лица, че съдията на Специализирания съд е удостоверил обвиняването против мен. Това е сложен миг за мен и моето семейство “, съобщи Тачи, представен от държавната " Радио и телевизия Косово “ (RTK) и " Фокус ".

Той даде обещание да сътрудничи съзнателно на правораздаването и насочи обръщение към жителите да запазят единството и рационалното си държание.

" Трябва да поддържаме доверие във вътрешния разговор. Следователно, както дадох обещание, няма да си разреша да се явя в съда като президент , затова, с цел да защитя целостта на страната Косово, през днешния ден депозирам оставка “, сподели още Тачи.

И се обърна към сънародниците си с още един апел - да не губят вяра, тъй като правотата на АОКще бъде потвърдена.

„ Горд съм, че бях член на АОК и съм горделив, че дружно с интернационалната общественост се борихме против режима на Милошевич (бившият водач на Югославия Слободан Милошевич, който също беше съден в Хага и умря в пандиза през 2006 година - б.р.) и съм горделив, че спечелихме свободата. Следователно, нито едно от тези изказвания няма да се промени. Косово беше жертва, а Сърбия агресор “, акцентира Тачи.

Подаването на оставка от върховен управителен пост поради обвинявания във военни закононарушения не е казус в най-младата балканска страна. През миналите години на два пъти тогавашният министър председател и настоящ водач на " Алианса за бъдещето на Косово " (участник в ръководещата коалиция с ЛДК) Рамуш Харадинай бе упрекван, като и двата пъти той се отдръпна от поста си, с цел да не петни имиджа на страната си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР