Президентът на Китай Си Цзинпин пристига днес на официално посещение

...
Президентът на Китай Си Цзинпин пристига днес на официално посещение
Коментари Харесай

Си Цзинпин пристига днес на официално посещение в Сърбия

Президентът на Китай Си Цзинпин идва през днешния ден на публично посещаване в Сърбия. Той ще бъде посрещнат от сръбския президент Александър Вучич и ще остане в страната до на следващия ден, съобщи Танюг.

Последното посещаване на Си в Сърбия бе през 2016 година Това бе и първото посещаване на китайския президент в Сърбия от 32 години, като тогава бе подписана Декларация за стратегическо партньорство.

Вучич се срещна със Си предишния октомври в Пекин по време на третия конгрес „ Един пояс, веднъж “. Тогава бяха подписани 18 съглашения, в това число и за свободна търговия сред Сърбия и Китай, което би трябвало скоро да влезе в действие.

Това е първото посещаване на китайския президент в Европа за последните пет години – от оповестяването на пандемията за Ковид-19. Европейската му обиколка включва три европейски столици – Париж, Белград и Будапеща.

По мотив идването на Си Цзинпин в Белград, в сръбския вестник „ Политика “ бе оповестен авторски текст на китайския президент.

„ Каквито и промени да настъпват в интернационалната конюнктура, Китай и Сърбия остават другари и положителни сътрудници. Нашето стоманено другарство непрекъснато се укрепва, основава модел за взаимоотношение сред стопанските системи и хората “, показва китайският държавен глава.

За идването на Си в Белград са подхванати засилени ограничения на сигурност, а делегацията му ще бъде охранявана от 3400 служители на реда съгласно информация на Танюг.

Китайският водач ще бъде посрещнат от сръбски изтребители МиГ-29, които ще съпроводят самолета му от границата, а на белградското летище ще бъдат строени в негова чест сръбски гвардейци.

По автомагистралата към Белград ще бъдат сложени китайски и сръбски флагове. Тържественото посрещане на китайската делегация, състояща се от 400 души, ще бъде проведено пред палата " Сърбия ", която се употребява от сръбското държавно управление и държавни организации. Планирано е сключване на над 30 съглашения.

Организира се и церемониален обяд, а китайският президент ще има опцията да опита сръбска храна и виновност. Ще има музикална стратегия на сръбски и китайски език, която ще бъде приключена със сръбската ария „ Това е Сърбия “.

Същевременно през днешния ден се навършват и 25 години, откогато по време на бомбардировките на НАТО против Югославия американски ракети удариха китайското посолство в Белград, при което починаха трима души, а минимум 20 бяха ранени. Белият дом по-късно назова случилото се неточност и го изясни с неточни карти. Това ще е втората публична аудиенция на Си Цзинпин в Сърбия от 2016 година.

„ Преди 25 години НАТО бомбардира посолството на Китай в Югославия, вследствие на което починаха трима публицисти. Никога няма да забравим това. Китайският народ поддържа мира, само че ние в никакъв случай няма да допуснем повторението на такава трагична история “, акцентира Си Цзинпин в текста си, поместен във в. " Политика ".

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР