Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили съобщи, че е наложила вето

...
Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили съобщи, че е наложила вето
Коментари Харесай

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранното влияние

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че е наложила несъгласие на противоречивия закон за " задграничното въздействие ", провокирал всеобщи митинги в страната, съобщи Франс прес.

 

" Днес натрапвам несъгласие на закон, който е съветски по своята същина и опонира на нашата конституция ", съобщи Зурабишвили, откакто признатият тази седмица от Народното събрание текст беше наказан от съперниците му като целящ да отклони Грузия от пътя ѝ към Европа и да я насочи към Русия.

 

Така нареченият " съветски закон ", чиито съперници стачкуват против приемането му от седмици, изисква медиите и Неправителствени организации, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " прокарващи ползите на задгранична мощ ". Критиците му настояват, че е доста подобен със законодателството, употребявано от Кремъл за заглушаване на съперници, и че ще попречи на устрема на Грузия да се причисли към Европейски Съюз.

 

Зурабишвили посочи, че законът опонира на Конституцията на Грузия и на всички европейски стандарти, и добави, че той би трябвало да бъде анулиран.

 

Управляващата партия " Грузинска фантазия " разполага с задоволително болшинство, с цел да отхвърли президентското несъгласие и се чака през идващите дни да го направи. Правителството твърди, че законът има за цел да насърчи прозрачността и да ограничи нездравословното, съгласно него, задгранично въздействие в страната с население от 3,7 милиона души.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР