Сръбският президент Александър Вучич обяви днес, че утре заминава за

...
Сръбският президент Александър Вучич обяви днес, че утре заминава за
Коментари Харесай

Александър Вучич ще се бори в ООН срещу резолюция за геноцида в Сребреница

Сръбският президент Александър Вучич разгласи през днешния ден, че на следващия ден отпътува за Ню Йорк, където ще бъде прегледана резолюцията за геноцида в Сребреница, и ще се бори срещу приемането ѝ, заяви сръбската социална телевизия РТС, представена от Българска телеграфна агенция.

 

През април в Организация на обединените нации бе препоръчана проекторезолюция, която приканва 11 юли да бъде разгласен за Международен ден за възпоменание на геноцида, осъществен в Сребреница през 1995 година, и която осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. Босненските сърби, Сърбия и нейните съюзнически страни в Организация на обединените нации не признават геноцида и са срещу приемането на резолюцията.

 

Сръбският президент ще участва на съвещанието на Общото заседание на Организация на обединените нации на 23 май, на което ще се прегледа и окончателният текст на резолюцията за геноцида в Сребреница.

 

„ Казах на хората в делегацията – в случай че не сте подготвени да се борите, не идвайте, в случай че сте подготвени – елате. Утре ще се срещна с представители на сърбите в района в храма Свети Сава (в Белград). Гарантирам ви, че ще се борим. Знам какъв брой огромна е силата, която ни заплашва, знам какъв брой са огромни и мощни, само че единственото, в което съм убеден, е, че ще дадем всичко от себе си и ще окажем по-голяма опозиция, в сравнение с чакат ", съобщи Вучич пред сръбската телевизия Пинк.

 

По думите му на съвещанието в Ню Йорк ще стане ясно кой е другар на Сърбия и кой единствено сътрудник.

 

„ Всички, които не гласоподават „ за " или се въздържат от гласоподаване, са ни другари, с останалите ще имаме правилни връзки ", означи Вучич и добави, че няма да бъде благополучен какъвто и да е резултатът от гласуването, само че ще бъде горделив с битката на Сърбия.

 

Последните промени в текста на резолюцията бяха препоръчани от Черна гора, която в началото съобщи, че ще гласоподава „ срещу ". Промените включват наличието на израза " самостоятелна виновност " вместо " виновността не е групова ". Черна гора сподели, че ще гласоподава „ за " приемането на резолюцията, а сръбският президент дефинира дейностите ѝ като „ мръсна игра ".

 

На 11 юли 1995 година мюсюлманският анклав Сребреница е високомерен от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, разгласен за зона за сигурност от Организация на обединените нации.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР