Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска военна помощ от чужбина

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска военна помощ от чужбина
Коментари Харесай

Казахстан поиска военна помощ отвън, за да потуши протестите

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев изиска военна помощ от чужбина за потушаването на митингите в страната си. Молбата му беше отправена към страните, които членуват в Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ).

Освен самия Казахстан в тази военна организация членуват Русия, Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения.
 Гневът на Казахстан  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Токаев насочи апела си посредством телевизионно послание към 1 сутринта в четвъртък локално време, след съвещание на Съвета за сигурност на страната си. Това стана след два телефонни диалога на президента с президентите на Русия и Беларус, Радио Свобода.

Новината идва след в няколко града на страната. Те започнаха на 2 януари поради растежа на цените на пропан-бутана, само че ескалираха в политически претенции за промяна на властта и доведоха до конфликти с полицията.

Токаев изиска помощ от своите съдружници в чужбина, с цел да може страната му "да преодолее терористичната опасност ". Той дефинира митингите като "акт на външна експанзия " и като "пряка опасност за целостта на страната ".

Президентът назова протестиращите "банди " и ги упрекна в тероризъъм, в нахлуване над сънародници и в това, че са минали през "сериозна подготовка в чужбина ".

"Тези терористични банди в действителност са интернационалните, минали са през сериозна подготовка в чужбина и тяхното нахлуване над Казахстан би трябвало да се преглежда като акт на експанзия ", сподели Токаев по малкия екран.

В предходните дни президентът към този момент беше казвал, че уличните митинги са предизвикани от "чуждестранни сили " и от проводници на непознати ползи вътре в Казахстан.

В апела си за военна помощ към страните на ОДКБ президентът добави, че самият той е получил молби от поданици на Казахстан "спешно да им помогне " [да се спасят от "терористите "].
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР