Президентът на изпадналата в тежка криза Венецуела Николас Мадуро нареди

...
Президентът на изпадналата в тежка криза Венецуела Николас Мадуро нареди
Коментари Харесай

Венецуела нареди сондиране за нефт на територията на Гвиана

Президентът на изпадналата в тежка рецесия Венецуела Николас Мадуро подреди на държавните компании да експлоатират петролни находища и мини на територията на Гвиана, откакто се Войнствената тирада на Мадуро във вторник вечерта ускори опасенията в Гвиана, че Венецуела може да употребява мощ, с цел да завземе отдалечената територия Есекибо, която управлява достъпа до богати петролни залежи, оповестява Financial Times. Той подреди на държавните компании да издадат лицензи за изследване и употреба на петролни находища и мини в едва обитаемата област Есекибо, която е част от Гвиана, само че към която Венецуела има териториални искания.

За надзор над въпросния район ще бъде основана специфична военна част, която ще бъде основана в прилежаща венецуелска страна, твърди Мадуро.

" Предлагам специфичен закон, с който да се забрани на всички компании, които работят с концесии в Гвиана, да правят каквито и да било покупко-продажби ", съобщи президентът по държавната телевизия, като добави, че " те имат три месеца да се отдръпват ", откакто законът бъде признат. Той също по този начин подреди публикуването на нови карти на Венецуела, на които Есекибо е маркиран като част от нейната територия. В отговор президентът на Гвиана Ирфан Али съобщи, че ще рапортува въпроса на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и на Международния съд. Нова рецесия Евентуален въоръжен спор сред две богати на нефтени находища американски страни би бил нова рецесия за администрацията на американския президент Джо Байдън, която заложи на доближаване с Мадуро с вярата, че облекчаването на икономическите наказания от времето на Доналд Тръмп ще го насърчи да се насочи към свободни и почтени избори и ще помогне за възстановяване на международните доставки на нефт.
Реклама
Първоначално Държавният департамент на Съединени американски щати излезе със сдържана позиция по отношение на извършения в неделя референдум, като негов представител прикани Венецуела и Гвиана " да продължат да търсят спокойно решение на разногласието си... ". Това не е нещо, което ще бъде решено посредством референдум, не престават в този дух от формален Вашингтон.

Експертите считат, че главният претекст на Мадуро за провеждането на огромна акция за популяризирането на патриотичния референдум е да отвлече вниманието на гласоподавателите от личната си непопулярност и повишената поддръжка за главния опозиционен претендент на президентските избори следващата година Мария Корина Мачадо.

Венецуела от дълго време оспорва решението на интернационалния трибунал от 1899 година, с което районът Есекибо е присъден на тогавашната колониална Британска Гвиана. Доскоро властта в Каракас не беше предявявала искания, само че това се промени, откакто през 2015 година американската петролна компания ExxonMobil направи едно от най-големите скорошни открития на нефт в света край крайбрежията на Есекибо. Сега Exxon усилва добива от офшорния блок Stabroek - нещо, от което се възползва държавното управление на Венецуела, с цел да показа Гвиана като прислужник на американския империализъм.
Реклама
Дарън Уудс, основен изпълнителен шеф на американската петролна компания, съобщи пред Bloomberg след референдума: " Не съм сигурен, че пресата е уловила същинската активност на обстановката там, само че ние я следим. " Той обаче не даде детайлности по тематиката.

Всеки боен спор в покрития с планини и джунгли район Есекибо би бил в интерес на Венецуела, чиито въоръжени сили, оборудвани с съветска техника, са доста по-многобройни и превъзхождат дребните отбранителни сили на Гвиана. Опасността от замесване на още страни, в това число прилежаща Бразилия и вероятно Съединени американски щати, обаче е напълно действителна.
Бразилия разполага войски по границата с Венецуела Бразилия разгласи, че е почнала да разполага свои въоръжени сили по границата с Венецуела, откакто държавното управление в Каракас съобщи, че има намерение да причисли територия, следена от Гвиана, оповестява BBC. Засиленото военно наличие е част от напъните за " гарантиране на неприкосновеността на територията ". Войските на Гвиана също са в положение на висока бойна подготвеност, а бразилската войска съобщи, че реалокира още бойни елементи в граничния град Боа Виста, който е столица на щата Рорайма. Ако желаят влязат в Есекибо, венецуелските бойци ще би трябвало да преминат през бразилска територия поради сложния терен на останалите подходи, добавя BBC. Свързани публикации Венецуела прави референдум за анексиране на част от Гвиана и нейния нефт 2 декември 2023, 11:47 Съединени американски щати разхлабиха петролните наказания против Венецуела 22 октомври 2023, 12:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР