Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили осъди смъртоносната атака на Русия

...
Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили осъди смъртоносната атака на Русия
Коментари Харесай

Президентът на Грузия осъди руската атака срещу Одеса

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили осъди смъртоносната офанзива на Русия против украинското черноморско пристанище Одеса и я назова „ следващото военно закононарушение “, заяви " Укринформ ".

Атаката умъртви един граждански, рани 18 други и повреди 25 исторически здания в града, в това число Преображенската катедрала, съгласно украинските управляващи.

„ Поредното военно закононарушение, осъществено от Русия в Украйна! “, съобщи Зурабишвили, като добави, че офанзивата е жестоко нарушаване на всички правила на интернационалното право.

Към края на юни Русия е развалила или унищожила повече от 664 обекта на културното завещание в Украйна, съгласно Катерина Чуева, украински заместник-министър на културата и осведомителната политика.

Въпреки че от време на време вършат изказвания в поддръжка на Украйна, грузинските управляващи постоянно са заемали неутрална или прокремълска позиция по време на войната на Русия против Украйна. Досега Грузия отхвърля да поддържа западните наказания против Русия или да даде военна помощ на Украйна.

През април Зурабишвили удостовери в изявление за Си Ен Ен, че Грузия ще се причисли към интернационалните финансови наказания против Русия в отговор на пълномащабната ѝ инвазия в Украйна. Но грузинският министър председател Иракли Гарибашвили сподели месец по-късно, че стопанската система на страната ще се срине, в случай че наложи наказания против Москва.

Тази година бяха обновени и полетите сред Грузия и Русия. От юни на съветската самолетна компания Red Wings е позволено да прави полети от Сочи и Москва три пъти седмично до два града в Грузия – Тбилиси и Кутаиси.

Правителството на Грузия също беше подложено на рецензия за хвърлянето в пандиза на някогашния президент Михаил Саакашвили, корав критик на Русия, който упреква управляващите, че са изфабрикували делото му, с цел да му отмъстят и да угодят на Кремъл.

Здравето на Саакашвили бързо се утежни в пандиза, само че грузинските управляващи отхвърлиха да разрешат на западни лекари да го лекуват до 12 юли, когато полските медици дойдоха в Грузия. Молбите на някогашния президент за лекуване в чужбина са отхвърляни. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР