Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви, че страната се намира

...
Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви, че страната се намира
Коментари Харесай

Еквадор - в състояние на вътрешен въоръжен конфликт

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа разгласи, че страната се намира в положение на " вътрешен въоръжен спор " и подреди " обезвреждане " на незаконни групи, занимаващи се с трафик на опиати, съобщи Агенция Франс Прес, като се базира на оповестен през днешния ден декрет.

С президентския декрет се признава " съществуване на вътрешен въоръжен спор " в Еквадор и се разпорежда " активизиране и интервенция на въоръжените сили и националната полиция (...) за гарантиране на националния суверенитет и цялост против проведената престъпност, терористичните организации и недържавни воюващи страни ". С указа 20 наркобанди, настоящи в Еквадор, са избрани като терористични групи, а на армията се позволява да ги „ обезврежда “ в границите на интернационалното филантропично право.

Еквадор е разтресен от серия набези, в това число похищение на няколко полицейски чиновници, откакто в неделя от затвор изчезна авторитетен водач на тайфа, показва организацията. Президентът Даниел Нобоа разгласи в понеделник изключително състояние за период от 60 дни и активизира армията за деяние, в това число в пандизите. Обявен бе и полицейски час от 23:00 ч. до 05:00 ч.

NEW:

Ecuador`s citizens take up arms against drug cartels

Locals in Ecuador can be seen arming themselves and joining forces with the police to combat the rising narcoterrorism sweeping through their country.
— Megatron (@Megatron_ron)

Вчера вечерта предаване онлайн на канал на еквадорската социална телевизия ТиСи (ТС) бе прекратено от маскирани въоръжени лица, които размахваха оръжия и експлозиви и принудиха чиновниците да легнат на пода, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

SHOCKING FOOTAGE EMERGES: MASKED GUNMEN STORM ECUADOR TV STUDIO IN LIVE BROADCAST

In a disturbing incident, a group of over a dozen armed and masked individuals forcefully entered the set of a public television channel in Ecuador. The unsettling scene unfolded during a live…
— Emerald Chronicles (@emeraldnewscast)

Началникът на националната полиция заяви по-късно вечерта, че управляващите са арестували лицата, които нахлуха в телевизионното студио. Полицейски пълководец Сезар Сапата съобщи, че са конфискувани оръжия и експлозиви, само че не посочи какъв брой души са били задържани, оповестява АП. Сапата дефинира случилото се в малкия екран като „ терористичен акт “.

JUST IN - Police arrests all the gunmen who stormed Ecuador TV studio

— Insider Paper (@TheInsiderPaper)

Правителството не даде информация какъв брой набези са били осъществени, откакто водачът на бандата „ Лос Чонерос “ Адолфо Масиас, именуван „ Фито “, изчезна от килията си в затвор с ниска степен на сигурност в неделя. Същия ден той е трябвало да бъде изместен в затвор с оптималната степен на сигурност, показва АП.

Властите не показаха кой може да стои зад офанзивите, в това число детонация наоколо до дома на ръководителя на Националния съд, и отвличането на четирима служители на реда в понеделник вечерта. В предишното държавното управление е упреквало за сходни набези членове на основните наркокартели.

Ecuador - Resembles a scene from an action movie with running gun battles as the cartel have declared " war " on the state 
— RonEnglish(@RonEng1ish)

Местонахождението на Адолфо Масиас е незнайно. Не е ясно също дали той е избягал от пандиза или се крие в него. През февруари 2013 година водачът на наркобандата избяга от затвор с оптималната степен на сигурност, само че бе хванат няколко седмици по-късно. Масиас е наказан на 34 години затвор за трафик на опиати, ликвидиране и проведена престъпност.

„ Лос Чонерос “ е една от наркобандите в Еквадор, които съгласно управляващите стоят зад изблика на принуждение, достигнал предходната година пика си с убийството на претендента за президент Фернандо Вилависенсио. Властите считат, че „ Лос Чонерос “ е обвързвана с мексиканския наркокартел Синалоа. Експерти и представители на държавни институции признават, че членовете на банди на процедура не престават да управляват групите си от пандиза.

 Ecuador military patrolling the streets in tonight after the president declared a state of emergency and curfew.

— DaveO  (@Patri0tCx_)

АП напомня, че предшественикът на президента Нобоа – Гилермо Ласо, също постоянно вкарваше изключително състояние, с цел да се бори с насилието в страната.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР