Президентът на Беларус Александър Лукашенко може да спечели политически и

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко може да спечели политически и
Коментари Харесай

Какво печели Беларус от кризата в Украйна?

Президентът на Беларус Александър Лукашенко може да завоюва политически и финансово, като застане на страната на Путин , само че наблюдаващи предизвестяват, че другарството му може да има противоположен резултат . За това оповестяват от.

„ Изпълнението на Минските съглашения “ е фразата, която се чува много постоянно в наши дни, когато политици и специалисти разискват рецесията сред Русия и Украйна.

Минск I и II са два комплекта мирни съглашения, подписани сред Москва и Киев в едноименната столица на прилежаща Беларус през 2014 и 2015 година

Но нацията от 10 милиона, която наподобява за доста външни лица като мини-СССР , е доста повече от просто уместно място за срещи на върха Русия-Украйна.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко взе участие в политически игри сред Москва, неговият главен покровител и спонсор, и Киев от години. И с това реализира големи политически и стопански облаги .

Във вторник, ден откакто съветският президент Владимир Путин призна отделилите се украински провинции Донецк и Луганск за самостоятелни страни, Лукашенко прикани украинците да „ спрат “ борбата си с Русия – и да изоставят своите американски „ господари “ .

"Спрете се! Прогонете тези господари оттатък океана. Те няма да ви донесат никакво благополучие. Веднага щом не могат да ви употребяват повече, ще ви изхвърлят на боклука на историята “, сподели 67-годишният мъж, облечен във военна униформа в послание към висшите представители на Беларус.

В събота Лукашенко седеше до Путин и наблюдаваше военни учения и изстрелвания на балистични и крилати ракети от големите екрани в централата на съветското министерство на защитата в Москва.

Strategic deterrence forces exercise
— President of Russia (@KremlinRussia_E)
Какво печели Лукашенко?

В неделя към 30 000 съветски бойци „ разшириха” ученията си с беларуски военнослужещи, които започнаха в Южна Беларус на 10 февруари наоколо до украинската граница.

Войските стоят покрай зле охраняваната Чернобилска неразрешена зона в Украйна.

И единствено на 100 км южно от зоната се намира Киев, столицата на Украйна и дом на два милиона души.

Vladimir Putin and President of Belarus Alexander Lukashenko held a joint news conference following Russian-Belarusian talks
— President of Russia (@KremlinRussia_E)
Но какво печели Лукашенко от всичко това?

„ Това е въпрос на пари. Когато приказваме за заплахите от войната, той постоянно може да контракти някакви средства или за модернизиране на армията, или просто за финансова поддръжка “, сподели пред Al Jazeera Ихар Тишкевич, беларуски специалист, намиращ се в Киев.

Но става дума и за оставане на власт.

В края на 90-те години на предишния век Лукашенко, към този момент именуван „ последният деспот на Европа “, и съветският президент Борис Елцин се съгласиха да основат Съюзна страна – обединение на Русия и Беларус .

Лукашенко спря сливането , само че го употребява повече от 20 години, с цел да получи от Кремъл многомилиардни заеми, търговски преференции и привилегии за стотици хиляди беларуски трудови мигранти, работещи в Русия .

Той също по този начин употребява спора на Украйна с Русия като метод да изпълни хазната си .

След митингите на Майдана през 2014 година, които смъкнаха проруския украински президент Виктор Янукович, Киев ограничи търговията с Москва - и Беларус стартира да преопакова и препродава украински и съветски артикули и на двете страни .

Тъй като Москва неведнъж повишаваше цените на природния газ, продаван на Украйна, Лукашенко усили износа на електрическа енергия и бензин за Киев .

Досега актуалната ескалация, която може или не може да прерасне в пълномащабна война, е берекет за Лукашенко – стига решение или спокойно съглашение да не се вижда .

: Russian-Belarusian talks
— President of Russia (@KremlinRussia_E)
„ В актуалната обстановка за Лукашенко е извънредно потребно да приказва за войната, само че той ще се изправи пред злополука, в случай че има война или злополука при положение на бързо спокойно споразумяване “, сподели анализаторът Тишкевич.

Основната причина, заради която Лукашенко се нуждае от рецесията до Беларус, е „ цялостната промяна “ на политическата сцена, която той завърши тази неделя , сподели той.

През 2020 година Лукашенко претърпя най-голямата политическа рецесия от своето президентство митинги , траяли със седмици, последвали президентските избори на 20 август, които той твърди, че е спечелил.

Голям брой протестиращи бяха задържани и доста от тях отпътуваха за Полша, Литва и Украйна.

За да затвърди властта си, Лукашенко промени конституцията – и също по този начин отстрани концепцията за „ индиферентност “ от нея – с цел да разреши разполагането на беларуски войски в чужбина .

Руските войски в Беларус могат да бъдат потребни

Присъствието на съветски войски на територията на Беларус може да бъде потребно при положение на манифестации по време и след референдума на 27 февруари.

А бойните крясъци на Лукашенко му оказват помощ да сплоти главните си поддръжници – служащите в държавните фабрики и заводи и фермерите от колхозите от руската ера .

Мобилизацията на електората му посредством военна изразителност е добра за него “, сподели Тишкевич.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР