Европейският съвет обяви, че е одобрил Закона за изкуствен интелект

...
Европейският съвет обяви, че е одобрил Закона за изкуствен интелект
Коментари Харесай

ЕС окончателно прие Закона за изкуствения интелект

Европейският съвет разгласи, че е одобрил Закона за изкуствен интелект (AI Act), с което завършва процедурата по неговото приемане. Той беше гласуван от Екологичен потенциал преди няколко месеца, след което мина и последните стадии по утвърждение.

AI Act е считан за първия огромен закон за тази технология. Миналата година в Китай беше въведена сходна рамка, само че тя има по-малък обсег.

AI Act разделя умните логаритми на категории с разнообразни правила и отговорности според от активността им и степента на риск. Законът да вземем за пример изцяло не разрешава някои AI системи, които са оценени като прекомерно рискови. Сред тях са технологии за " обществен рейтинг ", предугаждане на държание, прочувствено и други анализиране на чиновниците и учениците и други

Други системи са оценени с високо равнище на риск, само че са позволени. Сред тях са AI в медицината, самостоятелните коли и така нататък Те ще би трябвало да дават отговор на по-строги правила за сигурност и за надзор над данните. Всички системи би трябвало да се преценяват и с останалите закони, в това число за авторско право, въведени са условия за постоянни проби на сигурността им, отчети за бистрота, високо равнище на киберсигурност и така нататък

И въпреки AI Act да е публично признат от европейските институции, ще мине време преди да влезе в действие. Законът действително влиза в действие 12 месеца след обявяване, като това ще е за новите системи. Вече съществуващите чатботове ще имат 36 месеца, с цел да приведат технологиите си в границите на закона.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР