Според ново проучване кошмарите могат да бъдат ранен предупредителен знак

...
Според ново проучване кошмарите могат да бъдат ранен предупредителен знак
Коментари Харесай

Кошмарите може да са признаци на автоимунно заболяване

Според ново изследване кошмарите могат да бъдат ранен сигнален знак за автоимунно заболяване.

Обезпокоителните сънища и дневните халюцинации биха могли да бъдат авансово предизвестие за появяването на болести като лупус, а по-голямата осведоменост за тях както от страна на пациентите, по този начин и от страна на лекарите би могла да докара до по-добро ръководство на автоимунните болести на индивида.

В изследването са прегледани 676 души с лупус, разговаряно е с 400 лекари и са извършени изявленията с 69 души за опита им в живота със систематични автоимунни ревматични болести, към които спада и лупусът. Лупусът е хронично автоимунно заболяване, което може да аргументи болки в ставите, обриви и отмалялост. Понастоящем няма лекуване, само че признаците могат да бъдат овладени с лекарства.

В многочислените полемики се появи един общ признак, който изпитват трима от всеки петима пациенти в интервала преди появяването на лупус: нарушен сън. Малко под един от всеки четирима пациенти оповестява и за халюцинации, постоянно предшествани от ярки мъчителни кошмари.

“I feel like I’m Alice in Wonderland ”: nightmares and ‘daymares’ could be early warning signs of autoimmune disease

“I’ve seen them admitted for an episode of and lupus isn’t screened for until someone says ‘oh I wonder if it might be ’
— Gerard Hough (@GerardHough)
Кошмарите постоянно са свързани с нахлуване, капан, смачкване или рухване. Определянето на халюцинациите като " дневни кошмари " се оказва позитивна стъпка, с цел да накара пациентите да записват признаците си по метод, който не е толкоз стигматизиран.

" Когато казахте думата daymare ( дневен кошмар) и незабавно откакто я казахте, тя закупи смисъл, не е наложително да е страшна, просто е като да сте сънували сън и все пак да седите будни в градината " , споделя пациент от Англия.

" Виждам разнообразни неща, като че ли излизам от тях. Това е като когато се събудиш и не можеш да си спомниш съня си и си там, само че не си там... усещам се в действителност дезориентирана, най-близкото нещо, за което се сещам, е, че се усещам като Алиса в страната на чудесата " , изяснява пациентът.

Учените, взели участие в изследването, се съгласиха, че кошмарите и сънищата могат да бъдат потребна " система за ранно предизвестие " за идно обостряне на автоимунното заболяване. Повишаването на информираността на пациентите за това какво могат да значат тези признаци би могло да им даде опция да работят дружно за преодоляване на пристъпите, преди те да станат тежки.

" Отдавна сме наясно, че измененията в сънуването могат да значат промени във физическото, неврологичното и психическото здраве и от време на време могат да бъдат ранни знаци за заболяване " , споделя в изказване професор Гай Лешцинер, създател на проучването и невролог в болничното заведение " Guys' and St Thomas' " и създател на книгата " Тайният свят на съня ".

Текстът има единствено осведомителна цел. Ако имате терзание за Вашето здраве - потърсете експерт!

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР