Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отмени планирана среща с премиера

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отмени планирана среща с премиера
Коментари Харесай

Азербайджан отказа да преговаря за мир с Армения при участие на Макрон

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев анулира планувана среща с премиера на Армения, който съгласно него е изискал посредничеството на френския президент Еманюел Макрон, оповестява " Франс прес ".

Азербайджан упреква Франция, че поддържа Армения в техния продължаващ от десетилетие спор за.

Днес Алиев разгласи, че няма да се срещне с премиера Никол Пашинян в Брюксел на 7 декември, тъй като арменският водач е изискал Макрон да участва на диалозите.

Пашинян " се съгласи на срещата единствено при изискване че президентът на Франция Макрон вземе присъединяване ", изясни Алиев на интернационална конференция в столицата Баку. Това значи, че срещата няма да се състои, отсече той.

Алиев упрекна Пашинян, че се пробва да " провали ".

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 година и през 90-те години на предишния век - за азербайджанския район Нагорни Карабах, обитаем с арменци. Турция поддържа Азербайджан в спора.
 Армения упрекна Азербайджан в нарушение на примирието
Армения упрекна Азербайджан в нарушение на примирието

Арменски бойни позиции са били подложени на обстрел

Шестседмичната война през 2020 година лиши живота на повече от 6500 бойци от двете страни и приключи с помирение с помощта на посредничеството на Русия.

Наскоро Баку и Ереван започнаха работа по кротичък контракт с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати.

През октомври Алиев осъди като " неприемливи и пристрастни " изявленията на Макрон, който съобщи, че " Азербайджан стартира ужасна война, с доста смъртни случаи и зверства ".

Външното министерство на Азербайджан съобщи тогава, че страната е била " принудена да преразгледа ролята на Франция при посредничеството " в мирните договаряния.
 Искри сред Путин и Макрон поради Нагорни Карабах
Искри сред Путин и Макрон поради Нагорни Карабах

Френският водач укори Русия в дестабилизация, Кремъл отхвърли " неприемливите " обвинявания

Тази година Алиев и Пашинян имаха.

Миналия месец те се срещнаха за диалози и в Прага с посредничеството на Макрон и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Съгласно съглашението, реализирано с посредничеството на Москва, Армения отстъпи елементи от територия, която контролираше от десетилетия, а, които да съблюдават за нежното помирение.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отделиха от Азербайджан. Последвалият спор взе към 30 000 жертви.
 Путин се пробва да сдобри още веднъж Армения и Азербайджан
Путин се пробва да сдобри още веднъж Армения и Азербайджан

Армения заяви за 49 убити, Баку не разкрива своите загуби
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР