Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е поредният световен лидер, който

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е поредният световен лидер, който
Коментари Харесай

Куп лидери идват в София за откриването на интерконектора

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е следващият международен водач, който идва в България за откриването на газовия интерконектор с Гърция.

Официалната гала ще се организира в събота, когато е и денят за размисъл преди парламентарните избори в неделя, 2 октомври.

На нея ще участва и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, придружаван от министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, както и министър председателят на Румъния Николае Чука.

На събитието ще участват още ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и президентите на Северна Македония и Сърбия – Стево Пендаровски и Александър Вучич.
 Алиев ще дойде в петък, 30 септември, по покана на българския си сътрудник Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на “Дондуков ” 2.
В рамките на формалното си държавно посещаване у нас той ще организира срещи с Радев и със служебния министър председател Гълъб Донев.

Двамата държавни глави ще създадат обзор на стратегическото партньорство сред България и Азербайджан и се чака да обсъдят развиването на съдействието в региона на енергетиката, стопанската система, сигурността, туризма, науката, образованието и културата.

На 30 септември, петък, пред храм-паметника „ Св. Александър Невски “ президентът Илхам Алиев ще бъде посрещнат от президента Румен Радев с публична гала, по време на която националният химн на България ще бъде съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския президент.
Той ще постави венец пред Паметника на Незнайния боец.
От 11.30 часа на „ Дондуков “ 2 двамата президенти ще проведат среща на „ четири очи “, след което ще се състоят пленарните диалози сред формалните делегации на България и Азербайджан.

В 12.50 часа в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2  Румен Радев и Илхам Алиев ще дадат взаимни изказвания за медиите.

Азербайджан е един от доставчиците на природен газ, посредством които България се пробва да замести спрените потоци от Русия. София и Баку имат подписан контракт, само че поради лимитираните благоприятни условия за транспорт, страната ни получава едвам към една трета от контрактуваните количества азерски газ.

Те ще идват от терминала за полутечен природен газ в Александруполис, построяването на който публично стартира през май.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР