Президентът на AES България Оливие Маркет каза, че са водени

...
Президентът на AES България Оливие Маркет каза, че са водени
Коментари Харесай

AES се насочва към новите технологии, в България промяната зависи от пазара.

Президентът на " AES България " Оливие Маркет сподели, че са водени договаряния за технологии за предпазване на сила, само че те са на доста ранен стадий.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
AES влага над 1 млн. евро в районен административен център в София

Топлоенергийните компании от Маришкия басейн са наели съветник за разбор на новите екологични правила
11 окт 2017
Нови вносни мита заплашват бизнеса със слънчеви панели в Съединени американски щати

Компании ще се опитат да попречат на въвеждането им
15 авг 2017 Американската енергийна компания AES трансформира световната си идея и счита да премине от въглища към новите енергийни технологии - слънчеви паркове, технологии за предпазване на сила, даже терминали за полутечен газ във Виетнам. Президентът на " AES България " Оливие Маркет разгласи, че отсега нататък в международен мащаб няма да се създават нови планове за Топлоелектрическа централа.
В България смяната ще зависи напълно от пазарната среда. Това стана ясно на конференция на компанията, която е притежател на Топлоелектрическа централа " AES Гълъбово " и вятърния парк " Св. Никола " в страната.

Подходяща среда

Оливие Маркет сподели, че са водени договаряния за технологии за предпазване на сила у нас, само че те са на доста ранен стадий. Той означи, че компанията е дълготраен вложител в България и при подобаваща среда ще развива сходни планове.

По отношение на плановете за предпазване на сила има потребност и от законодателни промени, съобщи изпълнителният шеф на сдружението Иван Цанков. Причината е, че сега не е ясно по какъв начин да бъде третиран притежателят на сходни уреди - като производител или като консуматор на сила.

Как се показва компанията

Ръководството на компанията показа и оперативни данни за развиването на централата. През 2017 година " AES Гълъбово " е нараснала производството си на ток за десетте месеца с 8% - до над 2.5 млн. мегаватчаса. За интервала централата е употребила 4.5 млн. тона лигнитни въглища в съпоставяне 3.8 млн. тона година по-рано. На тази база предстоящите доходи ще бъдат със 7-8% по-високи по отношение на 2016 година По-голямото произвеждане се дължи основно на най-студените дни при започване на годината, когато централата е работила с 99% от потенциала си, изясни Цанков.
Заради сериозния за системата интервал при започване на 2017 година централата се е подготвила за новата зима. В складовете има малко над 400 хиляди т въглища, което е с съвсем 50% повече от нормативните условия. Това количество ще стигне за 15 дни работа на цялостна мощ.

В момента " AES Гълъбово " не взе участие на свободния пазар, тъй като НЕК изкупува цялата създадена електрическа енергия. Бъдещото й присъединяване ще зависи от модела за либерализацията на пазара и договорите за разлика, а тематиката е зациклила в последните месеци, регистрираха още от " AES България ".

Данните на компанията демонстрират още, че от началото на годината вятърният парк " Св. Никола " е създал 282.7 хиляди мегаватчаса електрическа енергия, което е с 39.5 хиляди повече от миналата година. Благодарение на работата на вятърния парк през този интервал са били спестени 223 676 тона въглеродни излъчвания.
Ефективна е била и работата на мониторинговата система на вятърния парк по прекъсване на турбините в рискови за прелетните и зимуващите птици интервали. През тази година той е спирал работа за общо 86.17 часа, с цел да предотврати риск от конфликт с птици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР