През юни стотици австралийци се редиха на опашка, някои цяла

...
През юни стотици австралийци се редиха на опашка, някои цяла
Коментари Харесай

Неудържимият възход на маратонките

През юни стотици австралийци се редиха на опашка, някои цяла нощ, с цел да си купят маратонки Yeezy Boost 350 V2 Black Static на Adidas сега, в който бъдат пуснати за продажба. Преди да се наредят на опашката, искащите трябваше да се записват за лотария, с цел да получат правото да придобият заветния чифт. Обувките се продаваха за неколкостотин $, а в този момент към този момент се търгуват при цени до 2070 щатски $.

Приключението, което човек трябваше да преживее, с цел да се снабди с някоя от лимитираните бройки на модела, създаден от рапъра Кание Уест, не е изолиран случай. Хората от дълго време са подготвени да стигнат надалеч, с цел да се снабдят с най-новия модел. Съобщения за всеобщи сбивания, породени от напора за нови маратонки, има още от 80-те години на предишния век.

На хората, които желаят " да се наредят " на по-подредена опашка, интернет предложи специфични осведомителни услуги и известия, които да оказват помощ на запалянковците да получат мечтаното. А някои уеб сайтове поясняват отношението към маратонките като към активи на фондовия пазар.

Как обаче любовта на обществото към маратонките се съчетава с осъзнаването на екологичната и човешката цена на потреблението?

Дълга история

Първите леки спортни обувки се появяват в Англия през 30-те години на 19 век, когато занаятчия от Ливърпул прави обувка от ленено платно и подметка от вулканизирана гума. Така се ражда истинската плажна обувка на викторианската междинна класа.

До края на века в Обединеното кралство и Съединени американски щати са създадени разнообразни стилове в отговор на разцвета на спортове като тичане, тенис, скокове и ветроходство.

Наименованието на британски език " sneaker " се ражда в Съединени американски щати към 1870 година поради безшумните стъпки с новите обувки (от британския глагол " sneak " - промъквам, прокрадвам се).

Атлетите в Париж носят спортните обувки на първите съвременни олимпийски игри през 1900 година.

През 1917 година американският професионален баскетболист Чарлз Тейлър буйно популяризира модела, основан от Маркус М. Конвърс. До 1923 година подобренията, препоръчани от Тейлър, са включени в дизайна и по този начин наречените " Chucks " (класическите кецове) остават непроменени и до през днешния ден.

В Германия братя Даслер основават Adidas през 1926 година, а когато се разделят през 1948 година е учредена Puma.

Onitsuka Tiger (ASICS) е учредена в Япония през 1949 година, а Reebok стартира да прави маратонки през 1958 година.

New Balance стартира да основава линията си маратонки за тичане през 1961 година, а през 1972 година се появява Nike.

Във всички тези случаи маратонките се основават, с цел да подкрепят спортистите, само че също по този начин и да пропагандират метод на живот, който свързва свободното време с физическата интензивност.

От 70-те години на предишния век маратонките се асоциират с феновете на скейтборда и хип-хоп културата, в това число брейк танците, а забързаният градски живот изисква висока степен на комфорт и независимост на придвижването.

Бумът на хип-хопа от средата на 80-те и международната му доминация през 90-те значат, че маратонките бързо стават образният знак на хип-хопа, както и знак на разграничение от всеобщата просвета.

Парчето на групата Run DMC от 1986 година My Adidas е освен за любовта на бандата към маратонките, само че и за това какъв брой бързо на младежите, носещи маратонки, им се лепва клеймото " проблематични ".

При рейв културата, разцъфтяла през 80-те и 90-те години, маратонките стават желаната обувка за феновете на денонощните купони.

Маратонките през днешния ден

Днешната носталгия по маратонките води до появяването на разнообразни стилове, външен тип и цветови комбинации. През април предходната година Adidas пусна лимитирана серия на модела My Adidas Superstar от 1986 година.

Луксозните марки също се включиха, възползвайки се от исторически препратки, устрема към избран статут и либерализирането на обществено допустимия метод на обличане.

За водещи фешън марки, в това число Chanel, Louis Vuitton и Balenciaga, маратонките към този момент са наложителна част от сбирките.

Новият модел Triple S на Balenciaga (струващи над 900 долара) припомня за модата на маратонките на платформи от 90-те. " Маратонките си пасват добре с метода ни на живот ", отбелязва основният изпълнителен шеф на компанията Седрик Чарбит.

През 80-те дамите за улеснение пътуваха до работното си място с маратонки, които в офиса заменяха с токчета, в този момент обаче хората носят маратонки през целия ден.

Устойчивост и нравственос

Докато доста фенове на маратонките не престават да дават приоритет на стила над екологията, то други упорстват за бистрота от позиция на етиката и въздействието на производството над околната среда, което води до напредък на " устойчивите маратонки ".

Меган, херцогинята на Съсекс, избира маратонките Veja, създадени с каучук от дъждовните гори на Амазонка.

Adidas от 2015 година прави обувки, употребявайки рециклирана пластмаса, събрана от океаните, и твърди, че желае да стигне още по-далеч. През април компанията пусна на пазара модела Futurecraft Loop, създаден единствено от 100% рециклируем термопластичен полиуретан, който може да се употребява неведнъж.

Adidas, Brooks, Reebok и Salomon обезпечават положителни условия на труд в заводите си, съгласно изследване от 2018 година, въпреки към момента да има проблем с ниските заплати.

Сайтове като Good Shopping Guide могат да оказват помощ на клиентите.

" Маратонките обаче към момента са извънредно проблематичен артикул поради токсичните нефтохимически съставни елементи в тях, лепилата и забележителното заблуждаване за екологичността на стоките, което се прави в сектора ", показва Марк Лиу, специалист по устойчивата мода.

Търсене и предложение

Сред аргументите за трайната обич към маратонките е оскъдното предложение. Adidas да вземем за пример пусна на пазара едвам 1986 чифта от лимитираната си серия My Adidas Superstar 1986.

Кание Уест също основава чувство за ексклузивност с дребните създавани количества - създават се единствено по 40 000 чифта от всеки модел Yeezys в международен мащаб.

Комбинацията от лимитирани бройки и доста културни смисли, свързвани с маратонките, основава прочувствен претекст за колекционери като диджей Джеръм Салеле`а, който ги свързва с промъкването, хип-хоп, скейтборд и рейв общностите по целия свят.

Идеалната маратонка е комфортно средство за напредване на тялото през света, което показва желанията, фантазиите и стремежите на носещите го и минава обществени, географски и езикови бариери.

*Емили Брайшоу е преподавател по история на модата и дизайна в Технологичния университет на Сидни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР