През второто тримесечие на тази година сезонно изгладените данни за

...
През второто тримесечие на тази година сезонно изгладените данни за
Коментари Харесай

НСИ измери близо 10% ръст на БВП

През второто тримесечие на тази година сезонно изгладените данни за брутния вътрешен артикул демонстрират растеж от 9.9% по отношение на същото тримесечие на 2020 година и покачване от 0.6% по отношение на първото тримесечие на 2021 година, демонстрират данните на Националния статистически институт.
По предварителни данни създаденият Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие на 2021 година е 31 167 млн. лева по настоящи цени. На човек от популацията се падат 4513 лева от стойностния размер на индикатора. При междинен за тримесечието валутен курс от 1.623855 лева за 1 щатски $ Брутният вътрешен продукт възлиза на 19 193 млн. $ и надлежно на 2779 $ на човек от популацията. Преизчислен в евро Брутният вътрешен продукт е надлежно 15 935 млн., като на човек от популацията се падат 2308 евро.
Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през второто тримесечие на годината е 26 951 млн. лева по настоящи цени.
По данни на Национален статистически институт през второто тримесечие на 2021 година относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система е 3.6% и резервира нивото си по отношение на същото тримесечие на миналата година.
Индустриалният бранш понижава относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 0.8% до 27.2%.
Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в бранша на услугите, се усилва до 69.2% при 68.4% през съответния интервал на миналата година.
За извънредно ползване през второто тримесечие на 2021 година се изразходват 78.9% от творби Брутният вътрешен продукт. Инвестициите пък образуват 18.7% от творби Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е позитивно.
Според сезонно изгладените данни през второто тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт нараства по отношение на предходното тримесечие с 0.6%. Брутната добавена стойност в стопанската система нараства с 0.4%.
Крайното ползване нараства с 2%, а бруто капиталообразуването - с 0.5%.
Износът на артикули и услуги понижава нивото си по отношение на предходното тримесечие по сезонно изгладени данни с 0.5%, а вносът на артикули и услуги - с 0.9%.
Брутният вътрешен продукт нараства с 9.9% през второто тримесечие на 2021 година в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година съгласно сезонно изгладените данни.
През второто тримесечие на 2021 година по отношение на същото тримесечие на миналата година брутната добавена стойност се усилва с 8.4%.
Растежът на брутната добавена стойност се дефинира от записаното нарастване при търговия, ремонт на коли и мотоциклети; превоз, депозиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 21.4%, професионални действия и научни изследвания; административни и спомагателни действия - 4.5%, финансови и застрахователни действия - 2.9%, селско, горско и рибно стопанство - 0.9%, държавно управление; образование; хуманно опазване на здравето и обществена работа - 0.8%, интервенции с недвижими парцели - 0.5%, основаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения - 0.3%.
Относно съставените елементи на крайното потребление въздействие за записания стопански растеж има бруто капиталообразуването с нарастване от 12.2% и крайното ползване с нарастване от 6.2%. Износът на артикули и услуги се усилва с 20.4%, а вносът на артикули и услуги - с 28.4% спрямо второто тримесечие на 2020 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР