През цялото време се чудех дали тези хора са цветът

...
През цялото време се чудех дали тези хора са цветът
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Възможно е до края на другата седмица главният прокурор да бъде отстранен

" През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магистратурата. Които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към оня миг, когато са избирани? А че очевидно има напън, те отчасти го признаха. Дори да не са имали, към този момент ще образуват мнение за премахване ", сподели в изявление за преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова след 14-часовото съвещание на Висшия правосъден съвет по процедурата за предварително премахване на основния прокурор Иван Гешев от поста му.

" Ако в околните дни до седмица Конституционният съд реши като възможно настояването на основния прокурор да бъдат прегледани законовите промени, с които бе свалено болшинство за възможното му премахване от Висш съдебен съвет, ще бъде в компетентността на Висш съдебен съвет дали да спре, или да изчака решението ", разясни Киселова.

" Според мен ще имаме още 2 съвещания. По-скоро е допустимо до края на идната седмица да има премахване. "

" Викането на външния специалист след опита за атентат против кортежа на основния прокурор не е тежко нарушаване по смисъла на конституционните правила, с цел да бъде отхвърлен основният прокурор, по тази причина и вносителите на първото искане са го отдръпнали, " с цел да не се разводнява процедурата ", счита Киселова.

" В тактиката на господин Гешев ще забележим две сюжетни линии. Едната ще бъде за тежко прочувствено положение след преживения случай. Другата ще бъде, че той като всеки магистрат има право на мнение. Въпросът е господин Гешев като жител или като магистрат, като представител на една от трите структури в правосъдната власт говореше. Когато приказваме за правото на мнение, то е право на мнение на всеки жител и във връзка с хората на политическия терен. Допустимо ли е да се употребяват такива думи и изрази, когато представляваш държавен орган, който би трябвало да брани законността ", попита тя.

Тя позволява, че повода основният прокурор " да стартира да упражнява правото си на мнение " не се дължи " на преживения уплах ", а на това, че се е почувствал " притиснат и застрашен, че ще бъде отхвърлен ".

" Практиката на Европейския съд по правата на индивида във връзка с текста, който визира правото на мнение по публични и политически въпроси е, че е възможно и по фрапантен метод да бъдат представяни тезите на изразяващия мнението, само че въпреки всичко във връзка с жителите, не във връзка с лица, които заемат обществена служба ", посочи конституционалистът.

" Трябва да се намерения дали е оправдано дали някой от " тримата огромни " в правосъдната система да бъде краткотрайно отстраняван. Мандатът е относително дълъг, само че въпреки това това да бъде за обозрим период и да не е опция да бъде в действителност отхвърлен ", посочи още доцент Киселова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР