През тази седмица се очаква постановлението за държавната помощ за

...
През тази седмица се очаква постановлението за държавната помощ за
Коментари Харесай

Държавната помощ за бизнеса - пунта мара. Ето как го правят съседите ни

През тази седмица се чака постановлението за държавната помощ за българския бизнес поради ковид. Това стана ясно от думите на зам.-социалния министър Зорница Русинова пред Нова телевизия.
Припомняме, че параметрите на концепцията разгласи финансовият министър Владислав Горанов. Основата ѝ – 60% от брутните заплати на чиновниците на потвърдено застрашени от епидемията от COVID-19 се плщат от страната за три месеца напред, с изискването да няма никакви съкращения. Тепърва се пишат критериите кой се смята за заплашен и методологическите инструкции за осъществяването.
Какво обаче значи това и помощ ли е в действителност? Actualno.com илюстрира към този момент всеобщото неодобрение измежду дребния и междинен бизнес през думите на счетоводител, който се обърна към премиера Бойко Борисов през Фейсбук със следните думи:
" Г-н Борисов, давате 60% от осигурителния приход за служащи, които да продължат да работят и да не бъдат съкратени. Дотук добре.

Оставям настрани рестриктивните мерки на секторите, за които се ползва.

Какво в действителност вършиме? (). За работодателя остава задължението да заплаща заплата за неизработен труд, в това число осигуровки върху цялата сума. На който и клиент да споделих за опцията, отговорът беше " аз от къде да взема останалите пари? ", и още " ".
Та, толкоз с облекчението ви ".
Визията на бизнес организациите ни
Междувременно, БСК изиска от държавното управление нарочни стопански ограничения за подкрепяне на индустриалния бранш, който е в директна връзка и мощна взаимозависимост от секторите, директни пострадали от налагането на изключителните ограничения. Камарата показва и, че с новия Закон за изключителното състояние не е планувано да има обезщетения за спряна работа поради предписание на страната по времето, до момента в който трае прекъсването на работата, а чак откакто изтече срокът на тази заповед. БСК показва и, че би трябвало да бъде дефинирано какво е отплата – да значи единствено разноски за трудово заплащане и да се посочи какъв е данъчният режим за тези средства. Изявлението на камарата е по отношение на очевидно показан ѝ от страната план на разпореждане тъкмо за обезпечаването на тез 60% помощ за заплати.
Според изследване на БТТП, направено измежду 300 компании,. Съгласно резултатите от анкетата, 96% от запитаните преди всичко желаят от страната сигурни коридори за превоз на първични материали за работа, а, както и да се открие телефонна линия за сигнали от страна на бизнеса и да има имейл за същото – и за въпроси. Масово и.
Бизнесът показва и, че би трябвало да се удължат периодите за заплащане и обявление на налози и осигуровки – по тази мярка към този момент има развиване – удължиха се периодите за годишното счетоводно привършване на компаниите, както и за подаване на годишни заявления по Закона за корпоративното подоходно облагане се изместват за края на юни 2020 година. Около 92% от фирмите поддържат и като мярка ускорена оценка и облекчени критерии при кандидатстване за финансиране от европейските фондове.
И един тъмен резултат от анкетата – под 1% от запитаните виждат позитивен резултат в обстановката с ковид.
Мерките на съседите
В Гърция , още на 18 март бяха дадени следните обещания – 800 евро помощ за всеки на трудов контракт, който бъде скъсен. По сметки на гръцкото държавно управление, това значи 400 млн. евро за половин милион души. Плащането ще бъде направено при започване на април.
Освен това – по 800 евро за самонаетите, които ще бъдат дадени за интервала 15 март – 30 април. 3 милиарда евро пакет за дребния и междинен бизнес. 2 милиарда евро кредитна линия от Европейската капиталова банка (ЕИБ) към комерсиалните банки в Гърция, които са предопределени за заеми за бизнеса. Гранционен механизъм от до 500 млн. евро за покриване на неприятни заеми. 250 млн. евро към Фонда за бизнесмени в Гръцката банка за развиване – за заеми за компании, наранени от ковид, като за 2 години те са безлихвени. Безлихвени заеми за бизнес, непосредствено ударен от ковид, в период от 3 месеца, с вероятност за удължение на периода. Мерките са систематизирани в материал на организация ANA.
След това, в телевизионно послание гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис оповести избавителен пакет от 10 милиарда евро за гръцката стопанска система. Този пакет е вероятен, тъй като като член на еврозоната Гърция е включена в изключителната стратегия за изкупуване на активи от ЕЦБ на стойност 750 милиарда евро. Предвижда се да бъде заплатен великденски бонус в частния бранш, само че ще се прецизират параметрите му и съгласно съответния стопански бранш.
В Турция , Реджеп Ердоган даде обещание 6 месеца отсрочване на заплащането на налози и обществени осигуровки за фирмите в избрани браншове – търговия, произвеждане на стомана, логистика, превоз, храни и питиета, автоиндустрия, киноиндустрия, текстил, хотелиерство и заможен бранш. Размерът на държавния фонд за заеми беше подсилен – от 25 милиарда турски лири на 50 милиарда турски лири. Ердоган изиска от банковия бранш да не отхвърля нови заеми и да облекчи изискванията по към този момент дадени. Освен това, Турция открива специфичен фонд, в който ще има 285 млн. евро за обществено слаби фамилии. Пенсиите на пенсионерите над 70-годишна възраст ще бъдат носени у дома, а за април ще има още една пенсия над постоянната, написа Balkan Insight. А общо помощният социално-икономически пакет е 14,3 милиарда евро.
На 18 март Румъния даде обещание 2% от Брутният вътрешен продукт да отидат непосредствено за стимулиране на стопанската система, а на 19 март Romania Insider разгласява обобщение за първите ограничения. Вече има незабавно разпореждане, с което се усилва таванът на държавните гаранции за дребния и междинен бизнес – той става 5 милиарда леи (1,04 милиарда евро). Букурещ има подготвеност да го усили с още 5 милиарда леи, а оптимално допустимата граница е 15 милиарда леи. От този фонд се покриват до 90% от бизнес заемите на стойност до 1 млн. леи и 80% от тези над 1 млн. леи. Отделно, държавното управление ще възвърне 9 милиарда леи (1,87 милиарда евро) Данък добавена стойност, с цел да има бизнесът свежи пари за оперативна активност, без този максимален данъчен товар. Ще бъде покрита и 75% от заплатата на чиновници на компании, наранени директно или непряко от ковид рецесията – само че не повече от 75% от междинната месечна заплата в страната.
Още на 12 март, Сърбия отдели средства за 160 000 ваучери за сърби, които да могат да отидат на отмора в Сърбия, когато епидемията завърши, напомня BNE. В България към момента се разисква тъкмо такава мярка – 24 месеца напред да има издадени ваучери за хора, чиято отмора се е провалила, а е била резервирана. Въпросът е за какви почивки да важат – напълно платени, единствено отчасти платени или резервирани, без да са платени.
Освен това, Сръбската централна банка оряза лихвата за заемите към комерсиалните банки – от 1,75%, към този момент е 0,5%, само че Сърбия не е валутен ръб т.е. има независима политика в това отношение. А сръбският министър председател Ана Бърнабич даде обещание 200 млн. евро единствено за инфраструктурни планове, с цел да бъде омекотен икономическият удар от COVID-19.
Как работи Северна Македония - научете в този материал!
Още: " Първи признаци за криза в България "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР