През тази година ще бъде отворен граничният контролно-пропусквателен пункт в

...
През тази година ще бъде отворен граничният контролно-пропусквателен пункт в
Коментари Харесай

Отварят нов граничен пункт между видинското Салаш и сръбското Ново корито

През тази година ще бъде отворен граничният контролно-пропусквателен пункт в прохода Кадъбоаз сред България и Сърбия, заяви РТС. Това било контрактувано сред външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Никола Селакович.
За новия Граничен контролно-пропусквателен пункт в Стара планина сред видинското село Салаш и Ново корито се приказва от години.
„ Свързани сме от епохи, а сред народите ни има положително съдействие. Пандемията остави контактите ни близки и динамични. Успяваме да осъществяваме значими инфраструктурни планове “, сподели министър Захариева.
„ Завършвайки пътя от Драгоман до София ще бъде осъществена връзка столиците на двете страни – Белград и София “, сподели министър Солакович, като напомни, че сръбският сектор от трасето към този момент е подготвен. По думите на министър Захариева българският ще бъде приключен до края на годината.
Споразумението за нов граничен пункт сред Салаш и Ново корито беше подписано през 2007 година, само че отварянето му се забави с цели 14 години. За построяването на общо 5 км от Салаш до прохода Кадъбоаз е имало утвърдено финансиране по обществената капиталова стратегия „ Растеж и стабилно развиване на районите “. Парите обаче е трябвало да се употребяват до края на 2014 година и защото за това време пътят не е приключен, този вид за цялостно финансиране е изнемощял. Първата копка е през юли 2014 година и планът беше за рехабилитация на 1 км остарял път и създаване на напълно нови 4 км. Старият път от Салаш към границата обаче беше стеснен и по него няма по какъв начин да минава по-голям трафик, по тази причина се наложи поправката му. В Сърбия дистанцията от границата до Ново корито е единствено 1 км и там градежът е по-лесен.
За да се обезпечи финансиране от нашето Министерство на районното развиване бяха заделили 10 145 000 евро по направлението „ Устойчив туризъм “, които се оказаха незадоволителни.
Граничният пункт сред Салаш и Ново корито редуцира доста дистанцията сред граничните области на Белоградчик и Княжевац. Сега пътуващите би трябвало да заобикалят, с цел да минат през различен граничен пункт. Очакванията са това да увеличи потока от туристи сред двете прилежащи страни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР