През следващите 48 часа, времето Източна България ще се определя

...
През следващите 48 часа, времето Източна България ще се определя
Коментари Харесай

Внимание! Бурята Фредерик връхлита Източна България! Буреносен вятър и риск от наводнения!

През идващите 48 часа, времето Източна България ще се дефинира от Черноморски циклон. Очакваният център ще премине доста покрай Черноморското крайбрежие. Бурята ще генерира мощни ветрове с ураганни стойности и високи талази. Очакваме бурята Frederico (Фредерик ) да затвори и пристанищата в региона. Висок е и рискът от вероятни наводнения и материални вреди, разследване от мощните пориви напразно от над 100 км. /час и забележителните превалявания, сигнализират от Meteo Balkans.
Синоптична карта на предстоящият циклон.

През нощта против събота преваляванията над Западна и Централна България, последователно ще обгръщат и останалата част от страната. Около среднощ в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна завивка, която ще е мощно изразена от надморската височина.

Синоптичната конюнктура до сутринта в събота, над Югоизточна и Източна България ще се утежнява. Валежите там ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Ще има условия и за гръмотевични стихии.

Над Западна и Централна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще стартира и намаляване на температурите. Валежите над тези региони ще са по-слаби по активност.

В Източна България ще духа мощен северозападен вятър, само че с наклонност да се ориентира от север и да се усили до ураганни стойности.

Очакваните пориви напразно на нос Емине и Калиакра, ще надминат 80 - 120 км. /час. Силни ветрове се чакат и над региона на Сливен, като там вятърът ще се прояви и като Бора. На вр. Ботев поривите напразно ще надминат 130 км. /час.

Поради предстоящите мощни пориви напразно над Източна България. През идващите часове се чакат материални вреди, като паднали дървета и клони, вероятни са и материални вреди по здания и спирания на електрозахранването.

Над Югоизточна България преваляванията ще са от дъжд, като се чака те да са обилни по количества. Според районните модели, има възможност до сутринта на 19-ти ноември, преваляванията да доближат 80-100 л. /кв.м. Това в композиция със мощният северен вятър по крайбрежната линия, като ще се образуват и огромни талази - до 5-6 бала. Висок риск и от наводнения в региона на Варна, Синеморец, Ахтопол, Царево, Лозенец, Китен и Приморско.

Минималните температури ще се намалят и ще са сред 1°С и 6°С. Максималните в страната - до 8°С.

Meteo Balkans издаде карта с предизвестия за рисково време, които са годни за събота - 18 ноември. (Забележка: Картата демонстрира регионите, в които вероятността за рискови феномени е най-голяма, само че НЕ постоянно бурите обгръщат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за мощен дъжд, като предстоящото сумарно количество ще е сред 15-20 л./кв. м. Не се чакат рискови феномени! През летния сезон е допустимо да падне и дребна градушка.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни ” превалявания. Валежите на изолирани места над посочените региони ще са обилни по количества. Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези региони ще са съпроводени и от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни ” превалявания.

Предупреждение за рисково време

Червен код : преваляванията на доста места над посочените региони ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения и мощни пориви напразно. Висок е и рискът от материални вреди. Очакваните превалявания ще са сред 50-80л/кв.м.

Явления:Издава се и за обложни продължителни превалявания.Средно около– 50-80л/кв.м

Предупреждение за предстоящ натоварен снеговалеж

Силен снеговалеж (10-30 см.)

Предупреждение за интензивни превалявания от сняг. Този код се издава, защото за малко време снежната завивка ще надмине 10 см. Валежите над 1000 метра ще са от сняг и то късно след обяд и през нощта против 18-ти ноември! Очаква се тук-там пътят по проходите да е замръзнал. Ще има условия и за виелици!

Предупреждения за виелици и сняг!

Валежите над Източна България през съботния ден ще са обилни по количества над Шуменското плато и Странджа през нощта против неделя ще преминат в сняг. Усложняване на ситуацията чакам над Централна Стара планина, като там снежната завивка ще надмине 30-40 см.

Времето в София

Според последните прогнози още късно вечерта в петък превалявания от дъжд със захлаждането, над 700-800 метра надморска височина ще преминат в сняг. През деня в събота преваляванията последователно ще стопират, само че ще се задържи най-вече облачно. Ще бъде прохладно. Ще духа мощен северозападен вятър. Очакваните минимални ще са сред 1-2°С, като оптималните ще са съвсем без дневен ход - до 2-3 °С.

Времето по планините - избягвайте пътувания към планинските региони!

Времето ще е най-вече облачно с превалявания от сняг, като по-значителни ще са в масивите от Западна и Централна България. Ще духа ураганен северозападен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра надморска височина ще е към минус 2°С, на 2000 метра - към минус 9°С.

Времето на Балканите

През идващите 24 часа полуострова ще попада под въздействието на средиземноморски циклони и времето ще е изменчиво. Очакваме утежняване на синоптичната аргументация през идващите часове. Ще има условия за и за наводнения!

Допълнителни карти.

Поради предстоящите обилни превалявания, логаритъмът на районния модел SPM демонстрира къде вероятността от неочаквани наводнения е най-висока:

Картата, която виждате, е основана на районния цифров модел SPM и демонстрира регионите, където ветровете ще са най-силни.

Корите са за 17 и 18 ноември!

Жълт код – ще духа сдържан и мощен вятър. Поривите му ще доближават 55-70 км. /ч.

Съвети при жълт код: бъдете деликатни за вероятни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и парчета.

Оранжев код - ще духа мощен до плевел вятър. Поривите му ще доближават 75-90 км. /ч.
Съвети при оранжев код - бъдете деликатни за вероятни по-големи вреди като структурни повреди по здания, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.

Червен код – ще духа ураганен вятър с доста мощни пориви. Поривите му ще надминават 100 км. в час, изключително по покрай северните скатове на планините.

Съвети: при червен код: избягвайте да излизате на открито! Бъдете готови за предстоящи материални вреди, като те могат да бъдат и изкоренени дървета и летящи предмети. Възможно е и затваряне на пътища.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР