През септември разпространението на вируса в България спадна до едно

...
През септември разпространението на вируса в България спадна до едно
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: През ноември се очаква увеличаване на броя заразени

През септември разпространяването на вируса в България спадна до едно от най-ниските равнища в Европейския съюз и това докара до неглижиране на ограниченията, съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев, като по думите му сухото и слънчево време досега е помогнало хората да бъдат повече на открито, на разстояние и да не се заразяват. Със захлаждането, обаче, обстановката се чака да се промени.
„ С днешна дата броят на инфектираните пораства. Тръгнахме нагоре “, заключи експертът и посочи, че с идването на зимните месеци се чака увеличение на броя инфектирани в страната.
„ Ноември стартира циркулацията и на грипните вируси и за жалост чакаме да има увеличение на случаите на ковид и другите инфекции “, сподели проф. Кантарджиев.
По думите му, през тази седмица всяка РЗИ ще получи разбор по какъв начин се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се подхващат. Съответно регионалните щабове ще вземат решение какво да се прави по места, а не да има общо затваряне. "Ако има над 25 заболели на 100 000 население за 14 дни, това би трябвало да ни държи нащрек – т.е. по 1500 заболели на седмица ", посочи професорът.
Проф. Кантарджиев съобщи, че в София най-добре се съблюдават противоепидемичните ограничения, изключително в огромните търговски вериги – да се носи маска, да се съблюдава отдалеченост. И се оплака, че в края на предходната седмица минал през Троянския манастир и единствено той бил с маска.
Най-големият риск за болест е затворено помещение, с диалози на всеослушание или пеене, безапелационен е Кантарджиев. Уточни, че поради положителните ограничения в този момент като безусловно число смъртността от ковид е по-малка от тази от грипа, само че в случай че нямаше маски, отдалеченост и стерилизация, нямаше да е по този начин.
Той разяснява и обстановката в учебните заведения и дали чака да има напълно затворени такива.
„ Не чакам да има затворени учебни заведения, в случай че хората престанат безочливо да показват неносенето на маски ", съобщи професорът и изясни, че в случай че се съблюдава отдалеченост и не се вика в класните стаи, то опцията да се болестите е по-малка. В заведенията за хранене съгласно него тя е доста по-голяма.
„ Защото ето, досега нямахме доста случаи на инфектирани, тъй като беше доста висока температурата и беше изсъхнал въздухът. И тези, които бяха на открито, не се изпозаразиха. Заразяваха се баловете на затворено, пеенето на ухо по хладни механи. Те се заразяваха. Работещите в непосредствен контакт в едно помещение също се заразяваха. Със захлаждане на времето ще стартират доста да се заразяват хората ", сподели експертът.
„ Маски би трябвало да имаме наложително на закрито. При нашия климат аз не съм за маски навън “, уточни професорът.
"Винаги сме работили интензивно – това, че беше в тишина, считам беше в интерес на обществото ".
Така проф. Тодор Кантарджиев разяснява новината, че брифингите за ковид на Националния действен щаб се завръщат – един път седмично и това ще бъде в четвъртък.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР