През септември България и българският потребител са платили 150 млн.

...
През септември България и българският потребител са платили 150 млн.
Коментари Харесай

Бившият председател на енергийния регулатор очаква 30% по-скъп газ през ноември

През септември България и българският консуматор са платили 150 млн. лв. повече за газ в сравнение с биха платили, в случай че интерконекторът с Гърция беше въведен в употреба. Това съобщи пред Би Ти Ви някогашният шеф на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров.

По думите му 20% от 30%-нтното предстоящо понижение на цената на природния газ за октомври се дължи на упованието стартиране на връзката. През ноември обаче, поради отхвърли на американските танкери с полутечен газ съгласно него цената ще се вдигне с нови 30%. Наскоро " Булгаргаз " фактически изиска покачване на цената за ноември, само че с 11% (от 247.96 лева./Mwh на 278.83 лева./Mwh)

Тодоров счита, че най-евтиният микс за България би бил - 1/3 азербайджански газ, 1/3 танкери, 1/3 от свободен пазар е оптималната тактика по време на рецесия. В естествени условия тя би била посредством дълготрайни контракти.

Бившият шеф на КЕВР съобщи, че още чака да чуе тактиката на служебния кабинет за пазаруване на природен газ.

Подчерта, че битовите консуматори нямат да има от какво да се опасяват - защото количествата от Азербайджан и от хранилището в Чирен ги покриват.

По думите му няма късмет България да получава тръбен газ от " Газпром ", защото компанията е на директно послушание на администрацията на президента Владимир Путин.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР