През септември 2016 г. Росен Желязков оглави новосъздадената тогава Държавна

...
През септември 2016 г. Росен Желязков оглави новосъздадената тогава Държавна
Коментари Харесай

Росен Желязков изненадващо оглави Комисията за регулиране на съобщенията

През септември 2016 година Росен Желязков оглави новосъздадената тогава Държавна организация " Електронно ръководство "

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Още по тематиката
Какво в действителност значи България да е отпред на Европейски Съюз

Борисов ли ще управлява Европейски Съюз, от София ли ще се задават целите и още няколко мита за председателството на съюза
15 дек 2017
Държавата ще инвентаризира компютрите и софтуера си против 2.42 млн. лева

Около 140 чиновници на организация " Електронно ръководство " ще ревизират 560 местоположения, а останалите инспекции ще бъдат предоставени на външна компания
13 дек 2017 Правителството изненадващо избра за нов ръководител на един от основните държавни регулатори - Комисията за контролиране на известията (КРС), Росен Желязков, който сега оглавява Държавната организация " Електронно ръководство ". На последното си съвещание преди Коледа кабинетът реши, че точно Желязков ще наследи на поста Веселин Божков, чийто втори мандат изтича на 15 януари. По закон мандатът на ръководителя на КРС е 5-годишен, като постът не може да се заема за повече от два мандата, а Божков е отпред на комисията от 2007 година Изграждането на електронно ръководство е значим за държавното управление (поне на думи) план, в който се насочват и съществени средства, по тази причина е и ненапълно изненадващо преместването на доверения на ръководещите кадър Желязков в Комисията за контролиране на известията. Тя има значими функционалности, като преди няколко години изигра и основна роля в зле извършения развой на цифровизацията, само че сега активността й е в по-скоро рутинна фаза с изключение на при разпределението на свободни честоти измежду операторите. Самият Желязков към този момент отхвърли да разяснява новата си роля.

Кой е Желязков
Росен Желязков реалокира работното си място от Столичната община в Министерския съвет, откакто Борисов оглави държавното управление през 2009 година Тогава той беше назначен за основен секретар на Министерския съвет. Името му стана известно, когато през 2013 година избухна аферата с бюлетините в Костинброд, която съгласно първичните изказвания на прокуратурата е била опит за операция на предварителните парламентарни избори. Желязков се оказа единственият обвинен по случая с претекст, че като основен секретар на Министерския съвет не е упражнил надзор върху бюлетините. Впоследствие обаче обвиняванията се оказаха несъстоятелни и той бе изцяло оправдан.

След като Борисов за повторно стана министър-председател през ноември 2014 година, назначи Желязков в политическия си кабинет като консултант по въпросите на държавната администрация и електронното ръководство.
През март 2016 г той бе препоръчан от ГЕРБ за ръководител на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Желязков бе единствен претендент за поста. Впоследствие обаче след обвинявания от страна на опозиционната част на Реформаторския блок тогава (ДСБ и Гражданската квота на РБ) за съдба на надпреварата той отдръпна кандидатурата си за поста и изясни, че не желае да се състезава самичък със себе си. Така неговата номинация бе сменена с тази на столичния зам.-кмет и ръководител на надзора на Агенцията за приватизация Юлия Ненкова, която и бе определена на поста.

Няколко месеца по-късно, през септември 2016 година, Росен Желязков оглави новосъздадената тогава Държавна организация " Електронно ръководство ". Тя координира всички планове за програмен продукт, хардуер, регистри и други системи на държавните ведомства за действително работещо електронно ръководство.
За регулатора

КРС е един от основните регулатори, защото разпределя честотите в страната, издава лицензите на мобилните оператори, управлява пощенските услуги, радиочестотния набор, радиосъоръженията, кабелните оператори, както и даването на услугата електронен автограф. Приходите на фирмите в този бранш се правят оценка на към 3 милиарда лева Пред новия ръководител ще стои въпросът на кого и по какъв начин да разпредели върнатите честоти за 4G от " Булсатком ", както и по този начин и неплатените от " Фор джи ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР