През септември 1998 г., когато сравнително младият Герхард Шрьодер победи

...
През септември 1998 г., когато сравнително младият Герхард Шрьодер победи
Коментари Харесай

Guardian: Все по-мъгляво изглежда бъдещето на Германия след Меркел

През септември 1998 година, когато относително младият Герхард Шрьодер победи Хелмут Кол и постави завършек на 16-годишното му ръководство като канцлер на Германия, победоносният водач на социалдемократите (СДП) сподели на поддръжниците си, че страната е избрала „ промяна на поколението “. Триумфът на господин Шрьодер обърна страница в ерата на студената война, като приведе Германия в сходство с новото възобновление на лявоцентристите в западните демокрации, водено от Бил Клинтън и Тони Блеър. На политически език това бяха типични избори за „ смяна “.

Почти четвърт век по-късно ще се отдръпна по лично предпочитание по-късно този месец - първият канцлер, който го прави - откакто изравни дълголетието на Кол. Но този път, преди изборите на 26 септември, немските гласоподаватели поглеждат напред с принуда. Нито един от бъдещите заместители на госпожа Меркел не се приближава до нейната известност. По-малко от един на всеки пет вижда желания правоприемник на канцлера, претендента на ХДС/ХСС, Армин Лашет, като най-хубавия вид да я размени. Заснет от камера да се смее по време на посещаване в град, унищожен от наводнения, Лашет се изправи пред неразбираема акция и се трансформира в тежест за своята партия. Проучване предходната седмица откри, че от към 35% при започване на годината, рейтингите на ХДС/ХСС са спаднали до ниските 20% и са малко след СДП за първи път от 2006 година
 Какво ще прави Меркел след изборите? Какво ще прави Меркел след изборите?
Ангела Меркел обича да готви картофена чорба и да подготвя сладкиш със сливи – типични есенни ястия, за които обаче надали скоро...

Зелените оглавиха анкетите напролет. Извънредният им скок като че ли въплъщава необятно публикуваното предпочитание за по-екологично насочена политика, която да дава отговор на обещанията за нулеви излъчвания. Но и те изгубиха " моджото " си, откакто претендентът на партията за канцлер, неопитната Аналена Бербок, се бори да се възвърне от обвинявания в плагиатство и финансово неприятно ръководство.

Напреженията към двамата някогашни водачи по този метод разчистиха сцената за очуканата и засегната СДП, от години знак на явно окончателния спад на европейските лявоцентристки партии. Забележително е, че в този момент СДП води конкуренцията към пускане на новата епоха. Но това възкресение може да се преглежда и като респект към трайната прелест на меркелизма. 63-годишният претендент на СДП Олаф Шолц е служил като внимателен финансов финансов министър в напускащото държавно управление. Той основава своята игра на това, че е сигурен чифт ръце, доста в облика на някогашния канцлер.

Ако Меркел беше останала, тя съвсем несъмнено щеше да завоюва. След 16 години на поста това е някакъв тип комплимент за нейните политически умения и консенсусен жанр на ръководство. Но защото Германия е изправена пред огромни провокации, като да вземем за пример постигането на някои от най-амбициозните климатични цели в света и оправянето с бързо застаряващото население, ще би трябвало ново потомство политици да оставят своя белег в новите времена. Съставът на всяка бъдеща коалиция е съвсем невероятно да се планува, такава е несигурността на съревнование, в което водачеството е било в ръцете на разнообразни субекти три пъти.

Остават три седмици до изборите, а германците гледат тъмно през замъглено стъкло към бъдещето на страната след Меркел.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР